Mitä yhteistä on liiketoiminnan ketteryydellä ja aamupalalla?
Knowitin Agile Agentit-podcastissa Kari Kakkonen ja Teijo Kelander heittäytyvät roolipelaamisen maailmaan. Pelilaudalla on kaksikymmentä arkista sanaa ja yhtä monta ketterän ohjelmistokehityksen termiä. Lopputuloksena on hulvaton keskustelu, jossa yhdistäviä tekijöitä etsitään mm. vanhemmuuden ja kolmen kysymyksen sekä liiketoiminnan ketteryyden ja aamupalan väliltä.
Knowitilla testauksen ja ketteryyden parissa työskentelevät Kari Kakkonen ja Teijo Kelander heittävät podcastissa noppaa, kuten kummankin harrastamissa roolipeleissä konsanaan.
Nopalla heitettyjen sanojen yhdistelmät tulivat kummallekin yllätyksinä, ja niiden ympäriltä kehkeytyikin kutkuttavan hauskoja keskusteluja mm. vanhemmuuden ja ketterän tiimin toimintaan kiinteästi liittyvien kolmen kysymyksen ympäriltä.
”Ketterä tiimi käsittelee kolmea kysymystä päivittäisissä palavereissaan. Niiden avulla selvitetään, miten on mennyt, mitä tehdään seuraavaksi ja onko projektissa tiedossa olevia ongelmia. Samat kysymykset liittyvät vahvasti myös vanhemmuuteen. Aamupalapöydässä vanhemmat monesti kysyvät lapsiltaan, miten nukuit, mitä meinasit tänään tehdä ja kuinka hommat saadaan tästä eteenpäin sujumaan niin, että ehditään ajoissa kouluun. Nämä teemathan toimivat aivan täydellisesti yhteen”, Kari Kakkonen nauraa.
Teijo Kelanderin mukaan vanhempien ja lasten kotona käydyistä keskusteluista huokuva rakentavuus ja aito kiinnostus tulisi näkyä myös ketterien tiimien dailyissä.
”Kotona ja tiimeissä käytyjen keskusteluiden tulokulmat ovat suurelta osin samanlaisia: niissä peilataan menneisyyttä, katsotaan nykyisyyttä ja kartoitetaan tulevaa. Jos mutkia vedetään hieman suoriksi, niin vanhempi on lapselleen ikään kuin valmentavalla otteella toimiva Scrum master, joka luo turvaa ja huolehtii, että struktuuri ja odotukset pysyvät hallinnassa”, Kelander summaa.
Vähintäänkin yhtä kiinnostavan keskustelun Kakkonen ja Kelander saivat aikaan pitsasta ja planning pokerista, josta Kakkonen löysi useita herkullisia yhteneväisyyksiä.
”Pitsahan on itse asiassa monen asian fuusio. Sinne laitetaan kaikenlaista hyvää ja mitä mieli tekee, jotta lopputulos on sopusoinnissa ja maistuu hyvältä. Planning pokerissa ajatus on pitkälti sama. Siinä yhdistetään erilaiset osaajat ja heidän mielipiteensä, jotka muodostavat toisiaan rikastuvan ja sopusointuisen kokonaisuuden”, Kakkonen veistelee.
Teijo Kelander näki pitsan metaforana laajemmalle kokonaisuudelle, jossa kaikki tykötarpeet tuodaan ensin yhteen ja leivotaan herkulliseksi kokonaisuudeksi. Itse lopputulos eli valmis pitsa syödään kuitenkin pala kerrallaan – aivan kuten ohjelmistoprojektitkin, jotka rakentuvat pienistä paloista.
”Toki planning pokeriin voi myös tilata pitsan, jos tiimi kokee, että se tukee suunnittelua ja lisää sen hauskuutta. Jos käyttää pokerikortteja, niin pitää kuitenkin katsoa, etteivät ne ole aivan soossissa”, Kelander hörähtää.
Millaisia ajatuksia Kakkosella ja Kelanderilla kumpusi velositeetin ja kalastuksen tai DoD:n ja maratonin ympäriltä? Se selviää katsomalla Agile Agentit-podcastin jakso: