Skip to content

Life at Knowit Solutions FLX – Meet Senior AI Consultant Antti

Lue Antti Larjon kokemuksista freelance-konsulttina ja siirtymästä työsuhteeseen Knowit Solutions FLX:lle. 

Antti_Larjo_FLX-1

Kuka olet? 

Antti Larjo, työskentelen tittelillä Principal Consultant tai AI Consultant. Työtehtävät voivat osua laajasti tekoälyratkaisujen kehittämisestä pilvi-infraan. 

Millainen koulutus- tai työtausta sinulla on? 

Olin freelancerina omassa yrityksessäni melkein viisi vuotta. Minulla on tutkijatausta yliopistolta, mutta akateemisessa maailmassa työskentely on erilaista ja prosessit ovat pitkiä. Nyt on ollut kiva päästä paikkaan, jossa voi nähdä oman työnsä välittömän vaikutuksen. 

Vaihdoin yliopistolla pääainetta ja työprojektia monta kertaa, lopulta valmistuin laskennallisen biologian tutkimusryhmästä. Tutkimustyön ohella opetin yliopistolla ja sekin oli tosi mielekästä hommaa. Aiemmassa firmassa vedin myös osaamisen kehittämisen projekteja ja ohjasin suoraan yliopistosta tulleita. 

Millaisia projekteja olet tehnyt FLX:llä? 

Olen päässyt kehittämään esimerkiksi tarjousprosessin tekoälyassistenttia ja koneoppimisen malleja sekä työskentelemään yleisesti GenAI-, analytiikka- ja data science -aiheiden parissa. Työn ja projektien luonteen takia monet projektit ovat Proof of Concept -tyyppisiä hankkeita. 

Mikä sai vaihtamaan yrittäjästä työsuhteeseen FLX:llä? 

Sosiaalinen aspekti. Kiinnostuin Knowitista, sillä ilmapiiri vaikutti kivalta. Tuttuni Knowitilla vinkkasi rekrytiimille osaamisestani ja siitä prosessi lähti.  

Keskustelin muutamien henkilöiden kanssa ja selvitimme, olisiko Knowit Solutions, Knowit Solutions FLX vai ulkopuolisena freelancerina toimiminen sopivin malli. Viimeisin ei ollut ideaali, sillä halusin olla tiiviimmin osa työyhteisöä. Muutaman kuukauden kuluttua päädyin FLX:lle, kun vastaan tuli mielenkiintoinen projekti, joka imaisi mukaansa.

Ovatko odotukset toteutuneet? 

Kuulin tutultani, että täällä on hyviä tyyppejä, ja se on osoittautunut oikeaksi. Toimistolla on tosi kiva käydä, ja täällä on hyvällä huumorilla varustettua porukkaa, jonka kanssa voi sanailla vapaasti. Psykologinen turvallisuus toteutuu. 

FLX:n konsultteja tulee harvemmin nähtyä, sillä varsinaisesti kukaan ei ole samassa projektissa, vaan enemmän Solutionsin työntekijät tai asiakkaan tiimit muodostavat työkaverit. Pari kertaa on ollut yhteisiä illallisia FLX:läisten kanssa, mutta tutut kasvot ovat enimmäkseen Solutionsin työntekijöillä. 

Sosiaalinen puoli toteutuu hyvin myös Knowitin sisäisen FunCrew’n järjestämien tapahtumien kautta, joissa pääsee viettämään aikaa työkavereiden kanssa. Esimerkiksi seinäkiipeily, lasersota ja viininmaistelu ovat olleet ohjelmassa. 

Antti_Larjo1-1

Mistä nautit työssä? 

Nautin eniten työstä, jossa pääsee saavuttamaan konkreettisia tavoitteita ja tuottamaan jotain aidosti hyödyllistä – tärkeintä on, että ratkaisu toimii, ei se, millä teknologialla se on toteutettu. Erityisen palkitsevaa on ollut tehdä PoC:eja, jotka on saatu tuotantoon asti ja kehitetty edelleen käytännön tarpeita palveleviksi. Kivoimpia projekteja ovat sellaiset, joissa saa oikeasti jotain aikaiseksi, asiakas on tyytyväinen ja ympärillä on hyvä porukka tekemässä yhdessä. 

Millaista on työskennellä ulkoisena konsulttina asiakkuuksissa? 

Muutamia kertoja tulee käytyä pääasiakkuuksien luona toimistoilla esimerkiksi työpajoissa. Pääasiassa en kuitenkaan käy asiakkaiden toimistolla. Mukavinta asiakkuuksissa on, kun pääsee “samalle viivalle” osaksi asiakkaan tiimiä ja työskentelemään yhdessä, kun asiakas niin sanotusti ottaa omakseen. 

Mikä ero nykyisessä on yrittäjyyteen verrattuna? 

Ennen piti huolehtia itse kirjanpidosta ja maksaa oma palkka. Nyt hallinnollinen taakka on jäänyt pois, ja lounasedut sekä muut ovat vaivattomampia. Freelancerina ja yrittäjänä työskentely on aina epävarmempaa, mutta edelleen on myös lyhyitä projekteja ja epävarmuutta, koska näkyvyyttä pidemmälle ei ole ja markkinatilanne vaihtelee. 

Osittain toki työni luonne on se, että asiakkuuksissa tehdään PoC-tyyppisiä kokeiluja, joihin asiakas ei halua sitoutua 12 kuukaudeksi, koska niiden tarkoitus on nimenomaan testata uutta ja löytää toimivia ratkaisuja. 

Kenelle FLX sopii? 

FLX on hyvä malli sellaiselle, jolla on pitkä ja vakaa asiakassuhde. Jos taas portfolio koostuu enemmän kokeiluluontoisista asiakkaista, on siedettävä suurempaa epävarmuutta. FLX:llä on myös oltava valmis joustamaan työajasta, jos hallinnoi pienempiä asiakkuuksia ja kokeiluprojekteja. 

Solutionsilla “perinteisessä” kuukausipalkkaisessa työsuhteessa olisi tietyllä tavalla vähemmän painetta tasaisesta toimeentulosta. FLX:llä jos sattuu hyvä tuuri asiakkuuksien ja markkinaolosuhteiden kanssa, niin silloin mallissa on etunsa. 

Mitä toivot vuodelta 2025 työelämässäsi? 

Toivoisin lisää mielenkiintoisia ja mielellään pitkäkestoisia projekteja, joissa pääsisi aloittamaan asioita aivan alusta – ideoimaan, kehittämään ja suunnittelemaan kaikenlaista. Kivointa ja tärkeintä minulle on kuitenkin tiimi ja fiilis, joka projektissa on läsnä, sekä se, että kaikki tekevät yhdessä asioita. 

Kolme adjektiivia, millainen on hyvä FLX:läinen? 

Osaava, mukautuvainen, epävarmuutta sietävä. 

Antti_Larjo2