Vastuullisuusraportointi puhututtaa yrityksiä enemmän kuin koskaan aiemmin. CSRD-raportoinnin velvoitteet ja aikataulut työllistävät asiantuntijoita, jotka hiki hatussa haalivat kasaan tarvittavia datapisteitä ympäri organisaatiota. Työkaluna tässä on monella lukuisat Excel-tiedostot, jotka palvelevat varmasti tarkoitustaan ensimmäisellä raportointikierroksella. Onko se kuitenkaan kestävä tapa? Voisiko vastuullisuusraportointia toteuttaa jatkossa tehokkaammin?
CSRD edellyttää yrityksiltä hyvin laaja-alaista raportointia, joka vaatii ponnisteluja yhden vastuullisuusasiantuntijan sijaan koko organisaatiolta. Yhteistyön lisäksi vaatimukset kohdistuvat työkaluihin. Datan määrän kasvaessa nykyisistä Excel-tiedostoista muodostuu helposti palapeli, jota on työlästä hallita manuaalisesti. Raportoinnin tueksi tarvitaankin jatkossa kehittyneempiä teknologisia automatisoituja ratkaisuja.
Käytännössä monessa yrityksessä onkin tilanne, jossa nykyinen raportointi ja datamallit eivät vastaa CSRD:n edellytyksiin. Käsillä on siis muutos, joka edellyttää laajempaa kokonaisuuksien hahmottamista, yhdistämistä ja mallintamista sekä pohdintaa esimerkiksi tiedon omistajuudesta.
Tämä saattaa kuulostaa työläältä, ja sitä se aluksi varmasti onkin. Hyvin tehtynä se kuitenkin helpottaa merkittävästi tulevia raportointikierroksia. Samalla se voi olla mahdollistamassa päivittäisen dataohjautuvan päätöksenteon myös vastuullisuusmittareiden saralla tulevaisuudessa.
Muutos ja siihen liittyvä teknisyys voivat luonnollisesti arveluttaa. Vaikka teknisiä ratkaisuja ei itse läpikotaisin vielä ymmärtäisikään, on tärkeä pyrkiä kohti manuaalisen työn minimointia ja prosessien automatisointia. Tähän lopputulokseen päästään eri asiantuntijoiden saumattomalla yhteistyöllä.
Lopulta nimittäin vastuullisuusraportoinnin kehittäminen on kuin mikä tahansa muukin dataprojekti: se tarvitsee oikeat resurssit ja osaavat tekijät, jotka hallitsevat niin niin teknisen toteutuksen, kuten datan ja arkkitehtuurin, kuin vastuullisuuteen liittyvän sisältöosaamisen.
Vastuullisuusraportoinnin dataa on paljon ja sitä syntyy jatkuvasti ympäri organisaatiota. Usein käytössä on erilaisia lähdejärjestelmiä, ja tietoa on säilötty eri paikkoihin, eri muotoihin ja vaihtelevin määritelmin. Tällaisen tietomäärän hallinta vaatiikin suunnittelua. Raportointiketjun vastuualueet on mietittävä tarkkaan ja omistajuudet määriteltävä.
Tällaisella toiminnalla pyritään luonnollisesti vahvistamaan datan luotettavuutta. CSRD-raportointiin kuuluu vahvasti ajatus myös varmennettavuudesta, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi datan kulku aina lähdejärjestelmistä loppukäyttöön tulee voida jäljittää ja valvoa. Näin ollen esimerkiksi raportoinnissa ilmenevät ongelmat pystytään korjata jo datan alkulähteillä.
Vain luotettavan datan perusteella pystytään tehdä luotettavia päätöksiä. Näin ollen vastuullisuusdatan hyödyntäminen strategisena työkaluna onnistuukin aidosti vasta, kun se on luotettavaa ja yhtenäistä läpi koko organisaation.
Käytännössä markkinoilla on tarjolla vastuullisuusraportointiin monenlaisia ratkaisumalleja ja työkaluja. Näitä vertaillessa on hyvä arvioida vaihtoehtoja pitkän aikavälin näkökulmasta. Hetkelliseen tarpeeseen tehty kevyt projekti voi olla nopea, osuva ja tarpeellinenkin ratkaisu, jolla päästään tavoitteeseen. Samalla on syytä pohtia kuitenkin myös seuraavia kysymyksiä:
Voi nimittäin käydä niin, että ajan myötä raportoinnin ylläpitäminen muuttuukin työlääksi ja kalliiksi datan määrän kasvaessa. Usein pitkäaikaisin ratkaisu onkin turvautua luotettaviin teknologiatoimittajiin, kuten Microsoftiin, joka tarjoaa esimerkiksi vastuullisuusraportointiin suunnitellun Cloud for Sustainability -alustan.
Kyseinen alusta taipuu monenlaisiin vastuullisuusraportointiin tarpeisiin, oli organisaatio minkä kokoinen tai kuinka monimutkainen tahansa. Microsoftin jatkuva tuki ja kehitys tuo turvaa tulevaisuuteen ja takaa ratkaisun toimivuuden myös jatkossa. Alustan päätuotteen, Microsoft Sustainability Managerin (MSM) toiminnasta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarpeisiin olemme kirjoittaneet aikaisemmissa blogeissamme Microsoft Sustainability Managerin avulla tehokkaampaan vastuullisuusraportointiin ja Microsoft Sustainability Manager tuo vastuullisuusraportoinnin osaksi yrityksesi ekosysteemiä.
MSM:n rakenne mahdollistaa selkeän omistajuuden määrittämisen datan elinkaaren eri vaiheissa. Tämän myötä raportointiketjun jokainen vaihe saa tarvittavan huomion, ja niiden kehittäminen ja priorisointi on helppoa. Tämä on erityisen tärkeää datan validoinnin ja auditoinnin näkökulmasta, sillä se helpottaa laadunvalvontaa ja parantaa datan luotettavuutta.
MSM:n etuna on myös se, että järjestelmään ei voida tuoda puutteellista tai virheellistä dataa, kunhan referenssidata on määritelty oikein. Raportoinnin alkuvaiheen työ datan mallintamisen ja käsittelyn osalta maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä se vähentää huomattavasti ylläpitotarpeita ja manuaalista datatyötä jatkossa.
On selvää, että vastuullisuusraportoinnin velvoitteet haastavat organisaatioita kehittämään raportointia. Nyt onkin aika siirtää katse yksittäisistä Exceleistä kohti tulevaisuutta ja kestävämpiä raportointiratkaisuja. Vastuullisuusdata ja -raportointi on laaja ja monimutkainen kokonaisuus, jonka tehokas hallinta vaatii omistajuutta, monialaista osaamista sekä laadukkaita järjestelmiä. Uusiin teknologiaratkaisuihin siirtymistä ei tule pelätä, vaan ne tulee ajatella ennen kaikkea investointina tulevaisuuden menestykseen, jossa tehdään laadukkaan datan perusteella kestävämpiä ja parempia päätöksiä.
Microsoftin Cloud for Sustainability -alusta ja Sustainability Manager tuovatkin ratkaisun dataongelmiin, luovat turvaa tulevaisuuden muutoksilta ja tukevat vastuullisraportoinnin kehittämistä koko organisaation laajuiseksi strategiseksi työkaluksi. Sen merkittävimmät valttikortit ovat kiteytettynä:
Kirjoittaja: Kalle Arminen
Kalle Arminen (Analytics Consultant) on data-analyytikko ja analytiikkakehittäjä, jolla on kokemusta vastuullisuusraportoinnista ja visuaalisesta analytiikasta. Hän on erikoistunut Microsoft Sustainability Managerin käyttöönottoihin ja kehittämiseen sekä datan mallinnukseen ja visualisointiin Tableau-ympäristöissä. Kallen tavoitteena on rakentaa kestäviä dataprosesseja, joiden avulla asiakkaat voivat tehdä entistä parempia ja vastuullisempia päätöksiä.
Olipa yrityksesi vielä alkutekijöissä tai jo hyvässä vauhdissa vastuullisuusraportoinnin suhteen, osaamme auttaa aina olennaisuusanalyysistä raportoinnin suunnitteluun ja kehittämiseen.
Olemme luotettava valinta kumppaniksi, kun tarpeesi on Microsoftin Sustainability Manager tai juuri sinun yrityksellesi luotu räätälöity raportointikokonaisuus.