Tiukkojen aikojen keskellä on oikea hetki rakentaa FinOps-kulttuuri
Taloudellinen tilanne on pakottanut monet yritykset etsimään kustannussäästöjä ja tiukentamaan budjettejaan. Tämä voi tuntua rajoittavalta, mutta todellisuudessa se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden rakentaa kestävää ja tehokasta pilvikustannusten hallintakulttuuria – erityisesti nyt, kun säästämisen tarve on pakottava. Taloudellisesti paremmassa tilanteessa pilviresurssien käyttö kasvaa nopeasti, jolloin FinOpsin mahdollistama tarkka valvonta ja kustannusten hallinta on erityisen tärkeää ylikulutuksen ja tehottoman toiminnan välttämiseksi.
Kun budjetit lyödään lukkoon ja paine säästää on suuri, on paras hetki aloittaa FinOpsin rakentaminen ja käyttöönotto. FinOps ei ole pelkkä säästötoimenpide; se on strateginen lähestymistapa, joka mahdollistaa resurssien järkevän käytön, vähentää kustannuksia ja samalla mahdollistaa uudet innovaatiot jo kehitysprosessin aikana. Kun kulttuuri luodaan nyt, se ehkäisee kustannusten ryöpsähtämistä silloin, kun tulevaisuudessa taloudessa on enemmän liikkumavaraa.
Kulureagoinnin noidankehästä jatkuvaan innovointiin ja arvon tuottamiseen
Ilman FinOpsia ennakointi on usein heikkoa tai puutteellista. Pilvikustannukset voivat nousta yllättäen, koska näkyvyys on vähäistä eikä reaaliaikaista dataa ole käytössä. Tämä johtaa reaktiiviseen päätöksentekoon, jossa pilvikulut havaitaan vasta laskun tullessa, eikä niihin ehditä puuttua ajoissa.
Johtaminen toimii reaktiivisesti, kun pilvikustannukset raportoidaan jälkikäteen, ja mahdolliset optimointitoimenpiteet ovat usein liian myöhäisiä. Pilvikustannukset voivat kasvaa hallitsemattomasti ja budjetit ylittyvät ennen kuin kustannuspiikkeihin pystytään puuttumaan. Resursseja käytetään tehottomasti ja esimerkiksi palvelut saattavat pyöriä turhaan, jolloin kustannusten optimointi jää toteuttamatta.
FinOpsin ytimessä on kulttuuri ja toimintatavat. Kun FinOps on suunniteltu ja integroitu onnistuneesti, on kustannusten hallinta helppoa ja läpinäkyvää, optimoitua ja jatkuvaa. Tällöin liiketoiminnan vetäjä tai tuoteomistaja tietää aina, mistä projektin kustannukset aiheutuvat ja mitä arvoa kehitetty ominaisuus tai tuote tuo toimintaan. Asioita tehdään viisaammin ja kustannustehokkaammin jo arkkitehtuurin tai ratkaisun suunnitteluvaiheessa, jolloin kokonaiskustannukset pienenevät.
Lopputuloksena lukkoon lyödystä budjetista jääkin rahaa yli uusien ominaisuuksien kehittämiseen ja uusiin teknologioihin, innovaatioon, arvon tuottoon ja kilpailuedun luomiseen. Lisäksi tulevien budjettien suunnittelu on tarkempaa, kun FinOps-kulttuurin tuoma näkyvyys mahdollistaa ennakoinnin ja laskennan myös kasvun ympäristössä – palvelun lisääntyneiden käyttäjämäärien aiheuttamat kustannukset tiedetään jo ennakkoon.
FinOps mahdollistaa paljon, mutta mitä se vaatii?
FinOps vaatii systemaattisuutta ja sitoutumista – kulttuuri ei synny itsestään. Aloittaa täytyy tietenkin liiketoimintajohtajan päätöksellä, että halutaan onnistua. Jokaisen sidosryhmän tulee viljellä ja rakentaa kulttuuria oman vastuualueensa ja tiiminsä käytäntöihin ja ajatusmalleihin, jolloin ajavana voimana toimii usein tuoteomistaja.
Kun FinOps polkaistaan käyntiin, alku vaatii investointeja nykytilan katselmointiin, keskusteluihin ja koulutuksiin, jotka vievät hetkellisesti aikaa muusta tekemisestä ja sprinteistä. Kannattaa siis huomioida, että kun FinOps tuodaan osaksi päivittäistä tekemistä, se hidastaa kehitystyötä ensi alkuun, sillä tiimin on käytettävä aikaa uusien käytäntöjen muodostamiseksi. Pitkällä tähtäimellä investointi maksaa itsensä kuitenkin takaisin, kun tulevaisuudessa aikaa ei enää valu kulusäästöjen sprintteihin ja ajanjaksoihin.
Myös ulkoinen FinOps-asiantuntija kannattaa ottaa mukaan suunnitelman muodostamiseen ja käytäntöjen jalkauttamisen tueksi, mutta hopealuotina ulkoinen konsultti ei toimi. Yksin konsultti ei ratkaise kaikkia haasteita, mutta se voi tarjota arvokasta asiantuntemusta ja ulkopuolista näkökulmaa sekä varmistaa esimerkiksi suunnitelman mukaisten toimenpiteiden toteutumisesta ja vuosikellon hallinnasta. Usein FinOps jää nimittäin lähtötelineisiin siinä vaiheessa, kun muutoksen kynnyksellä FinOps-kalenteri jää pöytälaatikkoon ja kiireen keskellä ajaudutaan vanhoihin käytäntöihin.
Vuoden lähestyessä loppuaan on aika toimia. Mikä olisikaan parempi tapa päättää vuosi kuin valmis FinOps-tiekartta, jonka avulla suunnistaa kohti tulevaa vuotta ja kehitysprojekteja, jotka FinOps-katselmoinnin avulla voidaan toteuttaa taloudellisesti. Kulttuurin rakentaminen on tunnetusti pitkä ja aikaa vievä prosessi, joten sen aloittamisen kanssa ei kannata enää viivytellä. Maksimoi FinOpsin tuomat mahdollisuudet jo tänään.
Kirjoittaja: Jali Pieskä (Head of Offering, Principal Consultant) vastaa Knowitilla pilvipalveluiden kehittämisestä ja siitä, että ne tukevat asiakkaiden pilvimatkaa modernilla ja kustannustehokkaalla tavalla. Roolissaan Jali pyrkii kehittämään pilvipalveluiden parhaiden käytänteiden mukaisia tapoja toteuttaa pilviarkkitehtuureja asiakkaiden ympäristöissä.
Haluatko kuulla lisää FinOpsista?
Keskustelemme miellellämme lisää aiheesta ja autamme kohti pilvipalveluiden parasta arvon tuottoa. Ota vain yhteyttä!
Hyvä tapa päästä heti alkuun FinOpsin kanssa on aloittaa nykytilan katselmoinnilla organisaatiosi valmiuksien selvittämiseksi. Myös jatkuvat palvelumme ovat FinOpsin ytimessä, mahdollistamassa reaaliaikaista näkyvyyttä, kustannustehokkuutta ja proaktiivista hallintaa pilviresursseissa. Tutustu ylläpito- ja hallintapalveluihimme täällä.
Olemme Microsoft, AWS ja Google Cloud –kumppani.
Ota yhteyttä