Skip to content

Uranvaihto ja ATK

Olen nyt kaksi vuotta ollut uudella urallani. Siirryin rahoituksesta IT:hen - kai. Edelleen lähes päivittäin hämmennyn tästä toimialasta. Ja se on pistänyt miettimään, onko muilla alanvaihtajilla samoja kokemuksia, vai onko tämä vain minun ihmettelyä tai jotenkin vain IT-alaan liittyvää.

Tein siis lähes 10 vuotta töitä rahoitusalalla ja olin myös opiskellut rahoitusta. Pankissa oli hyvin selkeät perehdytykset ja säännöllisiä koulutuksia. Siellä oli tietynlainen samanlainen ”mindset” kaikilla työntekijöillä, ja vaikka markkinoille tuli uusia palveluja ja tuotteita, kaikki ymmärsivät ne nopeasti, koska alalla vallitsee tiettyjä lainalaisuuksia ja normeja.

Tänä päivänä olen ohjelmistorobotiikan johtava asiantuntija ja ymmärrän toki, että tämä ala on vielä varsin uutta, mutta silti mietin, miksi IT:hen siirtyminen on ollut niin hankalaa. Ja toisaalta mietin, että olenko nyt IT-alalla ylipäätään vai en? Tavallaan mielestäni olen, koska teen töitä ohjelmistojen kanssa ja yhdistän ohjelmistot teknologiaan, jonka yhdistän IT-alaan. Toisaalta taas ohjelmistorobotit auttavat ihmisiä päivittäisissä rutiineissa, joten koen, että teen kuitenkin ihmisten kanssa töitä ja autan heitä selviämään puuduttavista rutiineista teknologian avulla.

No mikä tässä nyt sitten on niin hankalaa? No se, että IT:ssä tai teknologia-alalla ei ole mitään selkeitä normeja, sääntöjä tai ohjeita, mitkä auttaisivat alkuun. Tarvitsin rautalankamallin ja tein ensitöikseni itselleni ATK-sanakirjan, jotta ymmärsin, mitä ihmiset ympärilläni puhuivat. Ihmetystä on myös aiheuttanut monesti kommentti: ”en minä tuosta robotiikasta ymmärrä, en osaa auttaa”, mutta silti samat ihmiset puhuvat sujuvasti tietoturvasta, palvelimista, pilvipalveluista ja tietokannoista. Ihan niin kuin pankissa olisin sanonut ”minä olen rahoituksen asiantuntija, en osaa auttaa sijoitustuotteiden kanssa”. Kyllähän kaikilla pankissa on sen tason ymmärrys, että voivat keskustella sekä sijoitus- että rahoituspalveluista, vaikka olisi vain jommankumman syväosaaja. Ollaanko IT:ssä laiskoja auttamaan vai onko todella niin vaikeaa yksinkertaistaa asioita?

Mietin, että jos pankkialalle olisi tullut joku insinööri tai ohjelmistokehittäjä, joka ei tiedä rahoituksesta mitään, olisin kyllä osannut häntä perehdyttää, mutta miksi, kun kauppatieteilijä siirtyy IT-bisnekseen, niin hänelle ei ole mitään perehdytystä? IT:n ja teknologian tarkoitus on ymmärtääkseni tukea yritysten liiketoimintaa, eikö silloin olisi tärkeää panostaa myös niistä viestimiseen? Kaipasin rautalankaversiota ja ainoan ahaa-elämyksen minulle on tarjonnut Women in Tech:n tilaisuudessa kuultu lause: ”there is no cloud - it’s just someone else’s computer”. Miten yksinkertaista!

Olen oppinut viimeisen kahden vuoden aikana aivan valtavasti siksi, että olen kysynyt. Uskon myös, että se, etten tule tekniseltä taustalta, on auttanut minut robotiikan kanssa pisteeseen, missä olen. Vaikka ohjelmistorobotiikka on ohjelmisto ja sen koodaaminen vaatii teknistä osaamista, on se ennen kaikkea ihmisten ja heidän töidensä ymmärtämistä ja viestintää. Jokin aika sitten eräs kollegani sanoi, että RPA (Robotic Process Automation) on niin kuin ATK - automaattista tietojen käsittelyä. Voi vitsit, jos joku olisi sanonut noin minulle jo kaksi vuotta sitten!

Näiden kokemusten myötä olen myös asettanut itselleni tavoitteen: jatkan edelleen syventymistä teknologian ja robotiikan kiehtovaan maailmaan ja samalla viestin siitä niin avoimesti ja ymmärrettävästi kuin mahdollista, rupean vähän niin kuin teknologian viestintälähettilääksi. Teknologia kuuluu kaikille ja tämä on valtavan mielenkiintoinen ala, mutta en halua, että monipuolisia osaajia jää tavoittamatta, kun asioista ei osata viestiä ymmärrettävästi. IT mahdollistaa kasvavan bisneksen ja ne yritykset, joissa kommunikaatio toimii bisneksen ja IT:n välillä, ovat menestyjiä. Ja siihen menestykseen tarvitsemme monialaisia osaajia.

Kirjoittajasta: 
Hanna Saari on rahoituksen ammattilainen, joka päätti vaihtaa pankinjohtajatavoitteet teknologiapuoleen ja ryhtyä pelastamaan ihmisiä tuskaisilta rutiineilta robotiikan avulla. Hanna toimii Knowitilla nimikkeellä RPA Lead Consultant ja vastaa ohjelmistorobotiikan hankkeista ja kehityksestä. Hannan saa parhaiten innostumaan erilaisilla haasteilla; urheilullisilla ja työn kautta kehittävillä. Vapaa-ajallaan Hannan löytää varmimmin kuntosalilta tai kesällä golf- ja tenniskentiltä. Ja kun niitä haasteita pitää olla, Hanna toimii vapaa-ajallaan myös aktiivisesti Havis Amandan Nuorkauppakamarissa ja johtaa tänä vuonna Aluejohtajana nuorkauppakamarien Etelä-Suomen aluetta.

Ohjelmistorobotiikan palvelut

Avoimet työpaikat