Rekrytointi on vuosien varrella muuttanut muotoaan ja kehittynyt. Enää ei riitä kun kävelee yritykseen sisään ja kysyy olisiko töitä tai naputtelee Wordiin mitä osaa ja lähettää sen. Nykyään moni työnantaja odottaa hakijoilta videoesittelyjä, huippuunsa tuunattuja persoonallisia hakukirjeitä, ilotulitusta ja ties mitä muuta. Paineet ovat hakijalla suuret - kuinka onnistut vakuuttamaan työnantajan omasta sopivuudestasi. Työskentelen Knowitilla rekrytointikoordinaattorina ja luen viikoittain paljon erilaisia hakemuksia. Tunnen kuitenkin myös hakijan tuskan, olenhan itsekin työntekijä, joka on hakenut töitä ja pähkäillyt kuinka parhaiten tuoda oma osaaminen ja persoona esille.
Hakemuksia on laidasta laitaan, osa hakijoista panostaa paljon hakemuksen ulkonäköön ja osa lähettää pelkästään LinkedIn-profiilinsa muutaman saatelauseen kera. Itse olen visuaalinen, mutta tiedostan sen, että kaikki muut eivät ole, eikä tarvitse olla. Tehtäviä, kuten ihmisiäkin, on erilaisia. Jokaisen tehtävänkuvaan ja persoonaan ei kuulu räiskyvä ulosanti ja A4:lla villisti revittelevät värit. Silti henkilö voi olla erittäin pätevä ja sopiva siihen tehtävään jota hakee. Visuaalista silmää ja paperilta ulos huokuvaa persoonaa kaivataan tietyissä tehtävissä ja silloin on hakemuksen eduksi jos se erottuu joukosta. Kaikissa tehtävissä tätä ei kuitenkaan vaadita tai odoteta. Haittaa siitä ei ole, mutta kuitenkin tärkeintä on osaaminen ja into. Erityisesti hakemuksesta ilmi tuleva kiinnostus ja palo omaa asiaa kohtaan saa meidät täällä ruudun toisella puolella kiinnostumaan juuri Sinusta. Korulauseita ei tarvita, kun kerrot rehellisesti kuka olet ja miksi haluat kyseisen työn. Kirjoita hakemus aina huolellisesti, panosta myös oikeinkirjoitukseen ja asetteluun vaikka et erikoisia efektejä tai videoita käyttäisikään.
Pääsitkö haastatteluun? Loistavaa! Haastatteluun annan perinteiset ja varmasti hieman tylsältä kuulostavat ohjeet: perehdy yritykseen ja haettavaan tehtävään, pukeudu niin kuin yleensä töihin pukeutuisit ja tule sellaisena kuin olet. Voit myös miettiä valmiiksi mitä haluaisit kysyä meiltä, haluatko kenties tarkennusta tehtävänkuvasta tai kiinnostaako sinua millaisessa tiimissä tulisit toimimaan. Me Knowitilla olemme kiinnostuneita osaamisesi lisäksi siitä, kuka ja millainen sinä olet. Emme palkkaa robottia tekemään listattuja töitä, sillä ohjelmistorobotiikkaa meiltä löytyy ihan omasta takaa, vaan ihmisen joka on osa työyhteisöä, tiimiä ja yritystä.
Osa ihmisistä jännittää haastattelua todella paljon, itse kuulun tähän joukkoon. Olen kuitenkin huomannut, että jännittämistä vähentää, kun kertoo haastattelijoille jännittävänsä. Mekin olemme poikkeuksetta ihmisiä ja ymmärrämme kyllä. Jos unohdat hermostuksissasi tai muuten vaan sanoa haastattelussa jotain, niin ilmoita se jälkikäteen haastattelijalle. Itse unohdin kerran sanoa haastattelussa mielestäni työn kannalta melko olennaisen asian ja laitoin siitä haastattelijalle viestin perään. Sieltä vastattiin iloisesti, että ei haittaa, hekin unohtivat kysyä siitä. Soittivat sitten seuraavana päivänä ja sanoivat, että olen saanut paikan.
Tee siis hakemuksesta itsesi näköinen, omalla tavallasi, ja tule haastatteluun omana itsenäsi. Haluamme palkata sinut sellaisena kuin olet, koska silloin kaikki voittavat.
Tervetuloa Knowitille töihin!