Tuumaustauko voi pelastaa tekoälyprojektisi
Miten varmistat, että tekoälyhankkeesi luo todellista arvoa? Muotoilu ja asiakasymmärrys ovat elintärkeitä, mutta usein liian vähälle huomiolle jääviä osia kestävän, eettisen ja tuottavan tekoälyprojektin tekijöitä. AI Design Sprint™ auttaa tunnistamaan tekoälyhankkeesi mahdollisuudet.
Moni on valitettavasti kokenut saman. Yritys kohtaa digitalisaatiohaasteen, joka pitäisi ratkaista, mutta prosessi venyy vuosiksi erilaisten sidosryhmien ja osastojen mielipide-erojen vuoksi. Yksi haluaa panostaa tekoälyyn, toinen korostaa analytiikkaa ja kolmas vetoaa ylivertaiseen kokemukseensa IT-järjestelmistä.
Lopulta saadaan aikaan jonkinlainen tekoälyratkaisu – ei siksi, että se olisi tarpeellisin, vaan koska tekoäly on trendikästä. Käyttöönoton jälkeen huomataan kuitenkin, että ratkaisu jää vähälle käytölle tai jopa pahentaa tilannetta tuoden alkuperäisen ongelman rinnalle uusia haasteita.
Missä vika? Usein syy löytyy inhimillisistä tekijöistä. On luonnollista haluta ratkaista haaste nopeasti ja pienellä riskillä tai nojautua omiin mielipiteisiin ilman objektiivista juurisyiden analysointia. Kustannustehokkuutta tavoitellessa investointi voikin lopulta muuttua kalliiksi ja tehottomaksi. Jos kriittisessä vaiheessa ei pysähdytä ja oteta muotoilun ammattilaista mukaan prosessiin, seuraukset voivat olla vakavat. Kokonaiskuva hämärtyy, ja syvällinen ymmärrys oikeasta ongelmasta tai toimivasta ratkaisusta jää puutteelliseksi.
Kuro kiinni oletuksen ja totuuden välinen ero
Jos lähestyt tekoälyprojektia oletuksella, että tarvitset tekoälyä, on se väärä lähtökohta. Sama ohjenuora pätee kaikkiin digitalisaatiohankkeisiin. Tarkoitamme sitä, että tekonologiavalintaa ei pitäisi tehdä ennen, kuin ratkaistavan ongelman juurisyy ja siihen liittyvät ratkaisut ja rajoitteet on huolellisesti tutkittu. Kysymykset mitä, miksi ja kenelle olemme tekemässä, ovat hyviä askelia alkuun.
Ennen toteutuksen aloittamista on siis tärkeää pitää tuumaustauko. Tauon aikana voit kerätä ja analysoida tietoa sekä tarkastella haastetta eri näkökulmista, jotta varmistat oikean suunnan ennen teknologian valintaa ja itse ratkaisun toteuttamista. Tämä tuumaustauko on se elintärkeä vaihe, jolloin törmäytät oletukset ja todellisuuden ja voit validoida hypoteesisi tiedon pohjalta. Parhaimmillaan tauon ansiosta pääset toteuttamaan hyvän digitaalisen ratkaisun, joka palvelee tarkoitustaan ja tuottaa toivottuja liiketoimintahyötyjä.
Toinen, jopa yllättävän yleinen mahdollisuus on, että alkuperäinen hypoteesisi osoittautuu vääräksi ja löydät täysin uuden ongelman, joka on jopa alkuperäistä ongelmaa tärkeämpi. Tällöin taukosi ei välttämättä johda suoraan kiinnostavaan tekoälyinnovaatioon, mutta säästyt hukkainvestoinnilta, kun vältät turhan projektin toteutuksen. Tekoälyratkaisuja kannattaa kehittää siis vain todellisiin tarpeisiin ja silloin, kun ongelman luonne soveltuu aidosti tekoälyllä ratkaistavaksi. Aiemmin esittelemämme tuumaustauko voi olla nimeltään AI Design Sprint™ -työpaja.
AI Design Sprint™ on luotettava keino hankkeesi riskien minimointiin
Eri sidosryhmät usein tarkastelevat käsillä olevaa ongelmaa eri näkökulmista, eikä yhdistävää kieltä tai ymmärrystä ole olemassa. Siksi on elintärkeää tuoda koko joukko yhteen, rikkoa siiloja ja sopia tiiminä yhteinen suunta eteenpäin.
AI Design Sprint™ on tekoälyhankkeita varten luotu työpaja, jonka avulla voit tunnistaa organisaatiosi ongelmakohtia ja tunnistaa niihin sopivia innovatiivisia ratkaisuja suunnittelun, prototypioinnin ja käyttäjätestauksen kautta.
Työpajassa keskeiset sidosryhmät tuovat näkemyksensä yhteen, jotta haasteet voidaan ratkaista nopeasti ja tehokkaasti. Menetelmä mahdollistaa ideoiden nopean testaamisen ja varmistaa, että ratkaisut perustuvat suoraan käyttäjäpalautteeseen.
AI Design Sprint™ avulla voit vähentää hankkeen riskejä merkittävästi. Huono innovaatio on nimittäin aina kestämätön investointi, joka maksaa moninkertaisesti enemmän kuin validoitu ja tarkoituksenmukainen innovaatio. Hyvä innovaatio puolestaan on tuottoisa investointi, joka myös säästää aikaa ja resursseja.
Valitse avuksesi muotoilun ja teknologian asiantuntija
Tekoälyprojekti on usein kallis hanke, jolloin AI Design Sprint™ voi estää virheinvestoinnin ja jopa pelastaa projektisi. Sprintin avulla tunnistat projektin arvon ja sen mahdollisuudet jo varhaisessa vaiheessa. Löydät vastauksia esimerkiksi kysymyksiin: mikä ongelma on ratkaisemisen arvoinen, mitä projektin onnistuminen vaatii ja onko esimerkiksi tekoälyn vaatima data saatavilla ja käyttökelpoista.
Jos yrityksesi suunnittelee tekoälyhanketta, suosittelemme valitsemaan digitalisaatiokumppanin, joka yhdistää muotoilun, strategian ja teknologian kestävän liiketoiminta-arvon luomiseksi. Me sitoudumme toteuttamaan tekoälyprojekteja ainoastaan todellisten ongelmien ratkaisemiseksi ja tutkimukseen perustuen – emme vain siksi, että tekoäly on trendikästä. Asiakkaan jatkuva kuunteleminen ja ymmärtäminen on menestyksen avain, ja tämä on toimintamme ytimessä.
Kirjoittajat: Minna Lumiluoto & Mikko Kursula
Minna Lumiluoto (Lead Service Designer) vastaa Knowit Solutionsin muotoilupalveluista ja osaamisen kehityksestä. Minnan intohimo on parantaa yhteiskunnan tehokkuutta ja luoda kaikkia palvelevia, käytännöllisiä ja eettisiä digitaalisia ratkaisuja.
Mikko Kursula (Lead Data Scientist) toimii Knowitilla tekoälyyn keskittyvän tarjooman vastuuhenkilönä. Mikko haluaa murtaa tekoälyyn liittyvää salaperäisyyttä ja tehdä älykkäitä AI-ratkaisuja, jotka tuottavat liiketoimintahyötyjä, tehostavat toimintaa ja helpottavat jokapäiväistä työtä.
Kiinnostuitko AI Design Sprintistä?
Jos toivot löytäväsi haasteeseesi parhaan digitaalisen ratkaisun, me olemme kumppanisi. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!
Ota yhteyttä