Olen vuoden sisällä vetänyt kolmen eri testaustyökalun käyttöönotot. Ajattelin nyt pysähtyä hetkeksi miettimään testaustyökalujen käyttöönottoprojekteja tehokkuuden kannalta.
Olen saanut oppini suuressa yhtiössä, jossa oli keskitetty globaali testaustyökalun hallintapalvelu. Käyttöönottoprojektit olivat pitkiä ja monipolvisia vuokaavioiden ja tarkistuspisteiden luomia viidakkoja joiden läpi kahlaaminen vaati paljon kahvia ja tupakkaa. Parhaassa tapauksessa sitten, kun vihdoin olimme saaneet projektin maaliin, oli liiketoimintaympäristö muuttunut niin, että liiketoimintayksikkö, jolle teimme projektin oli saattanut hajautua, muuttaa maasta toiseen tai se oli saatettu kokonaan lopettaa.
Nykyisin elämme liiketoimintaympäristössä jossa toimii punaisen kuningattaren periaate. Tämä evoluutiotermi on saanut nimensä Liisa Ihmemaassa esiintyvästä punaisesta kuningattaresta, jonka on pakko juosta kestääkseen paikallaan. Samalla lailla eläinten, kasvien ja myös yritysten on pakko kehittyä paremmiksi, jos ne haluavat edes säilyttää oman ekologisen lokeronsa.
Jack Welch: ”If you are not moving at the SPEED of the marketplace you're already dead – you just haven't stopped breathing yet.”
Jos ohjelmistotuotetta tai sen versiota kehitetään esimerkiksi vuosi, niin se on todella pitkä aika ohjelmistomarkkinoilla. Kilpailija on saattanut julkaista samanlaisen tuotteen ilmaiseksi. On myös mahdollista, että joku uusi innovaatio on tehnyt kehitetyn ohjelmiston tarpeettomaksi jolloin koko kehitykseen käytetty aika valuu hukkaan. Jos testaustyökalun käyttöönotto vie aikaa yrityksen ydinliiketoiminnalta, niin on erittäin vaikea saada hyödyt toteutumaan sellaisella tasolla, että ne kumoavat aikataulun venymisestä aiheutuvat haitat.
Joten testaustyökalun käyttöön saaminen mahdollisimman nopeasti käyttöönottopäätöksestä on elintärkeää. Tähän tarvitaan ensimmäiseksi hyvä tekninen ymmärrys testaustyökalun konepellin alta, jotta ymmärretään mitä tekninen käyttöönotto vaatii yksityiskohtaisesti. Myös mahdolliset tekniset haasteet pitää pystyä korjaamaan nopeasti.
Jan Bosch: “Increasing SPEED trumps ANY other improvement software R&D can provide to the company."
Työkalun käyttömallit erilaisissa liiketoimintaympäristöissä tulee tuntea, jotta loppukäyttäjän kokemus osataan suoraan tehdä mahdollisimman sujuvaksi. Jos käyttöönotossa pitää tehdä valinta käytettävyyden ja esimerkiksi mahdollisten näkyvyysrajoitusten välillä niin aina kannattaa valita käytettävyys. Tämä estää itsestään muutosvastarintaa.
Vanhan tiedon siirto uuteen järjestelmään kannattaa tehdä hyvin spartalaisesti. Jos tulee kysymys että kannattaakohan jotain tiettyä osaa siirtää, niin ei kannata. Vanhan tiedon voi säilöä vaikka jonnekin levynnurkalle, jotta siihen pääsee myöhemminkin käsiksi, jos ilmenee että jostain vanhoista entiteeteistä olisikin hyötyä.
Aina voi käydä myös niin, että työkalu ei loppujen lopuksi sovellukaan juuri omiin tarpeisiin. Silloin päätös luopumisesta kannattaa tehdä nopeasti. Silloin on myös parempi, että työtä työkalun käyttöönottoa varten on tehty mahdollisimman vähän.
Vain sellaiset kentät, listojen arvot ja käyttäjäryhmät kannattaa luoda heti, joilla pärjää käytön aloituksen. Kannattaa luoda sellainen palvelu tai prosessi ylläpitoon jolla käyttömallien ja esimerkiksi integraatioiden rakentamiset ja muutokset onnistuvat jatkossa ketterästi. Yleensä vasta käytön aikana käyttäjille tulee syvä ymmärrys työkalusta ja siitä, kuinka sitä kannattaa käyttää ja mitä siinä kannattaa muokata.
Käyttäjät kannattaa kouluttaa samalla tahdilla kun työkalu tulee käyttöön. Jos koulutuksen ja käytön aloituksen väli on liian pitkä niin käyttäjät saattavat unohtaa suurimman osan asioista. Myös hiekkalaatikko -ympäristö kannattaa luoda, jotta käyttäjät pääsevät heti leikkimään työkalulla halutessaan.
Yhteenvetona sanoisin, että käyttöönotto kannattaa tehdä yksinkertaisesti ja mutkat suoriksi vetäen. Prosesseja ja käyttömallia pystyy viilaamaan myöhemminkin. Tärkeintä on saada työkalun suurimmat hyödyt heti käyttöön ja käyttäjät innostuneiksi kehittämään työkalua haluamaansa suuntaan.