Kevään analytiikkatapahtuma Tableau Conference 2022 keräsi viime viikolla Las Vegasiin Tableau-yhteisön yli kaksi vuotta odotettuun jälleennäkemiseen. Tableau on tunnettu laajasta ja fanaattisen innokkaasta käyttäjäyhteisöstään, joka kutsuu itseään dataperheeksi, tuttavallisesti DataFam. Konferenssi järjestettiin ensi kertaa hybridimuodossa sekä paikan päällä että virtuaalisena. Paikan päällä Las Vegasissa oli myös Knowitin kahden hengen iskuryhmä.
Elina ja Mikko Tableaun CEO Mark Nelsonin kanssa Data Night Outissa
Tableaun uudet tuotejulkistukset keskittyivät tällä kertaa tekoälyavusteisiin (AI driven) ominaisuuksiin ja datan mallinnukseen sekä pilvipalveluiden parannuksiin. Tavoitteena on auttaa käyttäjiä hyödyntämään analytiikka yhä tehokkaammin. Tableau myös uudelleennimesi pilvipalvelunsa Tableau Onlinen Tableau Cloudiksi. Tekoälyavusteiset toiminnot olivat painopisteenä myös marraskuun 2021 virtuaalikonferenssin julkaisuissa datan demokratisoinnin ja entistä sujuvampien yhteistyömahdollisuuksien ohella. Katso kooste edellisen konferenssin julkistuksista täältä.
Olemme koonneet tähän blogiin Tableau 2022 konferenssin tärkeimmät tuotejulkistukset ja suositukset mielenkiintoisimmista tallenteista. Kuvakaappaukset ovat konferenssin Keynotesta ja sessioista.
Tableaun visiona on tehdä datasta entistä helpommin lähestyttävää ja entistä vaikuttavampaa. Tätä missiota tukevat erityisesti tekoälyavusteiset toiminnot, ja uutuutena konferenssissa esiteltiin Data Stories -ominaisuus, joka automaattisesti analysoi dashboardin sisällön, kuvaa sen tekstimuodossa ja nostaa esiin oleellisimmat havainnot kuten trendit ja poikkeamat.
Data Story myös päivittyy dynaamisesti, jos data muuttuu tai kun käyttäjä esimerkiksi suodattaa dataa koostenäkymässä. Konferenssissa oli mahdollista kokeilla Data Storyn kehitysversiota ja konfigurointimahdollisuudet vaikuttivat varsin laajoilta, niin että tarinan saa räätälöityä kohdeyleisölle sopivaksi.
Esimerkki dashboardin automaattisesti analysoivasta Data Storysta
Datan läpinäkyvyyttä ja parempaa ymmärtämistä tukee myös Data Orientation Pane, joka sisältää tiedot mm. käytetyistä suodattimista, datalähteistä ja kentistä ja mahdollistaa linkit esimerkiksi ohjesivuille. Myös Data Orientation Pane päivittyy dynaamisesti käyttäjän valintojen mukaan.
Tableaun omistavan Salesforcen tekoälyohjattujen ominaisuuksien kruununjalokivi, ennustemallinnusväline Einstein, on jo aiemmin ollut käytettävissä Tableaussa, mutta sen hyödyntäinen ei ole ollut kovin suoraviivaista. Ennustemalli on esimerkiksi pitänyt konfiguroida ja opettaa Salesforcen palvelussa. Nyt Scenario Plannerin ”what-if” -analyysit, ja automaattista koneoppimista (AutoML) hyödyntävä mallin luontityökalu Model Builder tulevat integroitumaan saumattomasti myös Tableau-kokonaisuuteen.
Tableau on viime vuosina investoinut merkittävästi datan mallintamista ja hallintaa helpottaviin toiminnallisuuksiin ja rakentanut siten yhtenäistä analytiikkaplatformia. Tällaisia ominaisuuksia ovat mm. monipuolisemmat datamallit mahdollistavat relationshipit – tuttavallisemmin nuudelit – sekä Tableau Catalog. Viimeisin uudistus nähtiin vuoden 2021 loppupuolella, kun mm. keskitetyn extractien hallinnan sekä rivitason suojauksen (Row-level Security, RLS) toteuttamisen mahdollistavat Virtual Connectionit tuotiin osaksi Tableau Platformia.
Konferenssissa käytyjen taustakeskustelujen perusteella merkittävät investoinnit tälle alueelle jatkuvat, ja seuraavat merkit tästä tullaan näkemään Shared Dimensions -nimellä kulkevan datamallin laajennuksen muodossa, jota moni piti konferenssin selkeästi merkittävimpänä julkistuksena. Käytännössä tämä laajennus tarkoittaa sitä, että datamalli tukee jatkossa esimerkiksi useamman faktataulun liittämistä samoihin (jaettuihin) dimensiotauluihin. Tämä ei nykyisen datamallin kanssa ole ollut mahdollista kuin epäkäytännöllisten ja hankalasti ylläpidettävien viritelmien avulla, ja nyt näistä päästään kertaheitolla eroon. Näiden uudistusten myötä Tableau tukee jatkossa todellisia multi-fact datamalleja, joiden avulla saadaan datamalleihin huomattavasti lisää joustavuutta, uudelleenkäytettävyyttä ja uudenlaisia käyttötapauksia
Tableau tarjoaa konferensseissa mahdollisuuden keskustella teknisten kehittäjien kanssa uusista ominaisuuksista niin sanotuissa Showcase-sessioissa. Tiimimme kävikin näissä tapaamisissa tutustumassa kehitysversioihin ja antamassa palautetta uusista työn alla olevista toiminnallisuuksista. Konferenssissa oli mukava myös tavata tuotepäälliköitä, joiden kanssa keskusteluja tuotteen ominaisuuksista on käyty konferenssien välissäkin.
Virtual Connectioneiden puolelle työn alla oli saraketason suojaus (Column-level Security, CLS) sekä sensitiivisen tiedon nimiöinti, joiden avulla esimerkiksi henkilötietoa sisältäväksi merkityt sarakkeet voidaan piilottaa erilaisten sääntöjen perusteella tietyiltä käyttäjiltä/käyttäjäryhmiltä samaan tapaan, kuin nykyisellään rivitason suojauksen kanssa on totuttu toimimaan.
Uutena ominaisuutena esitelty Table Extensions tulee avaamaan mielenkiintoisia mahdollisuuksia datan muokkaamiselle Tableaun datalähteen sisällä. Tableau on tuomassa Custom SQL:n rinnalle mahdollisuuden muokata dataa hyödyntäen mm. Pythonia/R:ää, joilla monimutkainenkin datan muokkaaminen onnistuu huomattavasti yksinkertaisemmin kuin pelkällä SQL:llä. Erityisen kiinnostavan table extensioneista tekee se, että toiminnallisuus on integroitu saumattomasti Tableaun datamallin sisään. Muokattava data saadaan käsiteltäväksi hyödyntäen normaaleja Tableaun konnektoreita, ja muokattu data näkyy Tableaun datamallissa normaalina loogisena tauluna, eli siihen pystyy liittämään samasta/muista lähteistä tulevaa dataa aivan kuten normaaliinkin tauluun. Tämän lisäksi Table Extensions tukee Live-yhteyksiä, eli esim. Pythonilla/R:llä tehdyt muokkaukset tehdään lennossa sitä mukaan, kun näkymiä päivitetään. Extracteja käytettäessä muokkaukset tehdään saumattomasti osana datan päivitysprosessia olemassa olevien ajastusten mukaisesti.
Tableau oma datan muokkaus- ja mallinnusväline Tableau Prep saa myös toivottuja uusia ominaisuuksia. Multi-row calculations mahdollistaa esimerkiksi kumuloituvien summien tai liukuvien keskiarvojen laskennan. Add a row ID column puolestaan lisää datariville yksilöivän tunnisteen muutamalla klikkauksella. Usean rivin yli tapahtuva laskenta oli yksi tärkeimmistä puuttuvista palasista Prepin työkalupakissa. Jos saa toivoa, niin merkkijonojen (String tietotyyppi) helppo aggregointi olisi vielä näppärä ominaisuus! Toki jos monimutkaisempi datan käsittely on tarpeen, Python on käytettävissä myös Prepissä ja sen avulla mikä tahansa operaatio onnistuu.
Kytkeytyminen Web -datalähteisiin on aiemmin vaatinut Tableaussa Web Data Connectorin implementointia. Nyt esitelty Web Data Connector 3.0 helpottaa webin rajapintojen - esimerkiksi Twitterin – käyttöä. Myös deployment suoraviivaistuu, kun palvelua voi ajaa myös lokaalisti.
Tableau nosti konferenssissa voimakkaasti esille uudelleenbrändättyä Tableau Cloud -pilvipalveluaan, johon on luvassa useita erityisesti isomman kokoluokan yrityksiä kiinnostavia ominaisuuksia. Tuki useille siteille ja alueille (Multi-site management for Tableau Cloud) mahdollistaa sisällön eriytyneemmän hallinnan. Kyvykkyys julkaista avointa sisältöä Cloudissa myös lisenssoimattomille käyttäjille (Publicly share dashboards) vastaa tarpeeseen jakaa datasisältöä erilaisille viiteryhmille kuten yhteistyökumppaneille ja asiakkaille.
Tableau lanseerasi myös uuden Advanced Management -tarjoaman, joka parantaa Tableau Cloudin tai paikallisesti asennetun Tableau Serverin hallittavuutta. Uusi Activity log laajentaa nykyisiä logeja mahdollistamalla entistä tarkemmin järjestelmätapahtumien kirjaamisen. Logit on mahdollista integroida muihin järjesetelmiin kuten Splunk. Oheinen kuva summaroi Advanced Management ominaisuudet sekä Tableau Cloudissa että Tableau Serverissä.
Advanced Management tulee saataville myöhemmin tänä vuonna. Käyttäjiä houkutellaan Tableau Cloudiin myös erityisellä Slack enterprise bundlella ja ilmaisilla Snowflake krediiteillä. Näistä tarkempaa tietoa on luvassa tulevina viikkoina.
Tableau tarjoaa yli 100 kpl templaatteja (Accelerators) erilaisiin businesstarpeisiin ja tunnettuihin järjestelmiin kuten esimerkiksi ServiceNow, SAP Concur, Marketo, Eloqua, Salesforce ja Google Ads. Templaatit ovat vapaasti muokattavia ja tällä hetkellä saatavilla Tableau Exchangessa, mutta ne tulevat integroitumaan myös Cloud-tuotteeseen. Mukana on myös Tableau kumppanien tekemiä templaatteja.
Tableau tarjoaa yli 70 nauhoitetta tämän vuoden konferenssista ja myös aiempien vuosien valitut sessiot ovat katsottavissa nauhoituksina Tableaun sivulla.
Knowitin Tableau-tiimi suosittelee erityisesti seuraavia tallenteita:
Hannah Fry: Thought Leader Keynote - Matematiikan professori Hannah Fry kertoo inspiroivasti miksi on parempi olla ”data-informed” kuin ”data-driven”.
Iron Viz: Maailman suurin datavisualisointikilpailu ja viihdyttävä show - Hämmästy, mikä kaikki on mahdollista 20 minuutissa.
The Promise of Data Keynote. - Data muuttaa maailmaa, vaikuttaa ja parhaimmillaan tekee hyvää. Salesforcen ja Tableaun visiona on jättää positiivinen jälki.
Annabelle Rincon, Heidi Kalbe: Tableau Speed Tips (Beginner) - Mahdollisimman lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon näppäriä Tableau-vinkkejä. Sopii myös aloittelijoille.
Lorna Brown, Ann Jackson: Tableau Speed Tips (Advanced) - Tableau- pikavinkkejä edistyneemmille käyttäjille.
Emily Kund:Build Accessible Dashboards. Hyvä yleiskatsaus dashboardien käytettävyydestä.
Cathy Dumas, Bernhard Damberger: Scale and Secure your Analytics with Advanced Management Innovations - Uuden Advanced Management tarjoaman esittely.
David Spezia: Best Practices for Using Tableau and Snowflake Together - Tämä kannattaa katsoa, jos on käytössä Tableau ja Snowflake tai harkitset datojen viemistä Snowflakeen.
Kevin Glover: Tableau on AWS: A Roadmap for Scaling Your Enterprise Data and Analytics Startegy - AWS käyttäjille tai AWS migraatiota suunnitteleville. Esittelee Tableaun uudet AWS konnektorit mm. AWS S3:een.
Kirjoittanut
Elina Vihriälä ja Mikko Pohjanliekki