Skip to content

Tableau Conference 2021: Tuotejulkistukset

Analytiikkaplatformia tarjoava Tableau linjasi visiotaan tulevaisuuden analytiikan suunnasta ja kertoi uutisia tulevista tuotejulkistuksista tänään perjantaina päättyvässä konferenssissa. Vuosittainen Tableau Conference järjestettiin viime vuoden tapaan virtuaalisena.

Keynotessa painottuivat Tableaun visio datan demokratisoinnista ja käyttäjien entistä sujuvamman yhteistyön mahdollistamisesta kollaboraatioalustoilla kuten Slack. Painoarvoa tulevaisuuden kehityksessä saavat erityisesti tekoälyohjatut ominaisuudet ja suuryritysten käyttötarpeita tukevat parannukset mm. suorituskyvyn optimointiin.

Olen seurannut Tableaun konferenssijulkistuksia vuodesta 2012 alkaen ja Tableaun tuotekehityksen painopiste vaikuttaa nyt selkeästi siirtyneen analytiikan viemiseen uudelle tasolle, jossa edistyneet avustavat ominaisuudet (Augmented analytics) avittavat käyttäjää ymmärtämään ja hyödyntämään dataa entistä tehokkaammin.

Tableau siirtyi Salesforcen omistukseen vuonna 2019 ja vielä viime vuonna Tableaun tuoteuudistukset pyörivät vahvasti Salesforce-integraation ympärillä. Kommunikaatiotyökalu Slack hankittiiin Salesforcen omistukseen alkuvuonna hulppeaan, noin 23 miljardin euron hintaan, ja konferenssin julkistuksissa Tableaun integroituminen Slackiin mainittiin monilla osa-alueilla. Salesforce pyrkii selkeästi rakentamaan Slackista työpäivän kokonaisvaltaisen ohjauskeskuksen, jossa hoituvat tiimien keskustelut ja johon voi ohjata esimerkiksi asiakasviestit, tiketit ja hälytykset. Ja nyt datasta on tulossa uusi tiimiläinen.

Devs on Stage

Jo klassikoksi muodostuneessa Devs on Stage -osiossa Tableau esitteli tulevan vuoden uusia ominaisuuksia, jotka tällä kertaa keskittyivät seuraaviin teemoihin:

  • Datan visualisointi
  • Augmented analytics
  • Datan mallinnus ja muokkaus
  • Tableau Server: Suorituskyvyn optimointi
  • Ekosysteemi: Tableau Public

Käyn alla läpi osioiden tärkeimmät tuotejulkistukset. Kuvat ovat kuvakaappauksia TC 2021 Devs on Stage -esityksestä.

Datan visualisointi

Tableaun visualisointikyvykkyydet ovat olleet monipuolisuudessaan alan ehdotonta kärkeä: helppokäyttöiset perusvisualisoinnit ovat tuotteessa muutaman hiiren liikkeen päässä, ja lisäksi visualisointivelhot ovat kyenneet luomaan mitä ihmeellisempiä luomuksia. Periaatteessa, jos osaa hieman matematiikkaa, mikä tahansa on ollut Tableaulla mahdollista. Nyt monimutkaisempien graafityyyppien käyttö helpottuu, kun Tableau mahdollistaa ensi vuoden aikana visuaaliset extensiot osana Tableaun tuttua käyttöliittymää (Visualization Extensions, H2 2022). Tableau laajentaa myös extensioiden jakelukanavan Tableau Exchangen kattamaan uudentyyppisten extensioiden lisäksi myös datasettejä.

Kuva1_TC2021

Kuva 1: Kukka esiteltiin esimerkkinä uudesta graafityypistä 

Geospatiaalisen datan analysointimahdollisuudet paranevat entisestään (Multi Data Source Spatial Layers, seuraava release 2021.4) ja dashboardien suunnittelijoita ilahduttaa erityisesti mahdollisuus dynaamisesti avata ja sulkea dashboardin elementtejä (Dynamic Layouts, H2 2022). Tämä mahdollistaa entistä paremman käyttokemuksen suunnittelun.

Datarivien tutkiminen ja datan lataaminen tekstimuodossa paranee täysin uudelleen suunnitellun dataikkunan myötä: mahdolliseksi tulee esim. kenttien kätkeminen ja datan sorttaus. (View Data Redesign H1 2022). Dashboardin suorituskyvyn optimointia helpottavat puolestaan automaattiset suositukset (Workbook Optimizer, 2021.4)

Kuva2_TC2021

Kuva 2: Workbook Optimizer auttaa parantamaan sisällön laatua

Augmented analytics

Tableaun tekoälyavusteiset ominaisuudet Ask data ja Explain data laajenevat uusille osa-alueille. Molemmat ovat nykyään saatavilla kaikille käyttäjille lisenssityypistä riippumatta.

Luonnollisen kielen kysymyksiin vastaava Ask data integroituu Slackiin (Share Ask Data to Slack 2021.4) ja on integroitavissa osaksi dashboardeja (Embed Ask Data from Desktop H1 2022). Myös mahdollisuus määritellä kielikyvykkyyttä kohenee (Phrase Builder H1 2022). Ask Data toimii toistaiseksi vain englanniksi. Kommunikointikyvykkyyksiä parantavat Contact Lens Author (2021.4) ja Personal Pinning (H1 2022).

Kuva3_TC2021

Kuva 3: Explain Data paljastaa mitä on datan muutosten taustalla

Datan riippuvuuksia analysoiva ja selittämään pyrkivä Explain data puolestaan laajenee kattamaan koko dashboardin (Explain the Viz H2 2022). Tableau pyrkii helpottamaan kaikin tavoin datan ymmärtämistä ja tähän pyrkii myös uusi Data Change Radar (H1 2022), joka kertoo datan muutoshistorian.

Kuva4_TC2021

Kuva 4: Explain the Viz avustaa käyttäjää huomaamaan dashboardilta olennaisia asioita

Data management lisäosaan on luvassa myös parannuksia esimerkiksi riippuvuuksia kartoittaviin ominaisuuksiin (Manage lineage in Catalog H1 2022).

Datan mallinnus ja muokkaus

Tableaun jo aiemmin syksyllä esittelemä Virtual Connections on tulossa saataville jo seuraavassa 2021.4 julkaisussa. Virtual Connections luo uuden kerroksen Tableaun datamaailmaan ja mahdollistaa siten erillisen teknisen yhteyden hallinnan ja datan mallintamisen. Tällöin esimerkiksi yhden tietokannan taulun vaihtaminen toiseen samansisältöiseen käy näppärästi ilman, että mallinnettua dataa tarvitsee muuttaa. Myös rivitason datan suojauksen (Row Level Security) voi Virtual Connectionin avulla hoitaa keskitetysti.

Tableau Prepin parametrisointi (Parameters in Tableau Prep) on luvassa 2021.4 versiossa ja Slackin Prep -notifikaatiot (Prep Notifications in Slack) 2022 kevätpuoliskolla.

Prep taskien ketjuttaminen Prep Conductorissa tuli mahdolliseksi jo tuoreimmassa julkaistussa versiossa (Linked Tasks, 2021.3)

Kuva5_TC2021

Kuva 5: Ajoketjun linkittäminen Linked Tasks avulla

Tableau Server: Suorituskyvyn optimointi

Tableau on viime vuosina keskittynyt parantamaan erityisesti alustansa suuryrityksille suunnattuja kyvykkyyksiä kuten datan hallintaa, tietoturvaominaisuuksia ja alustan skaalautuvuutta. Näiden jatkumona julkistettiin lukuisia parannuksia Tableau Serverin resurssienhallintaan ja suorituskyvyn optimointiin liittyen: Show View Load Requests (H1 2022), Time Stamped Zip Logs (2021.4), Resource Limits (H1 2022) sekä Autoscaling for Backgrounders (H1 2022).

Kuva6_TC2021

Kuva 6: Kuormahuippuihin on mahdollisuus varautua lisäämällä tiettyjen prosessien määrää

Palveluna Tableauta käyttäville Tableau Online -asiakkaille tulee uutena mahdollisuutena julkaista sisältöä, joka ei vaadi autentikointia (Tableau Broadcast, H2 2022). Tämä mahdollistaa esimerkiksi valittujen datasisältöjen upottamisen asiakkaille tai suurelle yleisölle tarkoitetuille sivustoille.

Ekosysteemi: Tableau Public

Tableau panostaa ekosysteeminsä kehittämiseen ja ilmainen julkaisualusta Tableau Public on merkittävä osa Tableau-yhteisöä. Tableau on äskettäin parantanut palvelun käytettävyyttä ja ensi vuoden aikana on luvassa lisää parannuksia, mm. tuki Box, Dropbox ja OneDrive -tiedostoille (Additional Connectors H1 2022). Myös Tableau Public tulee integroitumaan Slackiin ensi vuoden aikana (Tableau Public Slack Integration H1 2022).

Kuva7_TC2021

Kuva 7: Tableau Public visualisointi Slackiin integroituna


 

Lue lisää Tableausta, ja tutustu dataohjatun liiketoiminnan palveluihimme.

Katso myös avoimet työpaikkamme.