Skip to content

Testauskuulumisia Singaporen ISTQB-kokouksesta

Automaatiotestaus, tietoturvatestaus, käytettävyystestaus.... ISTQB on tehnyt viime vuosina useita markkinatutkimuksia globaalisti valtavalla useiden tuhansien henkien otoksella siitä, mistä aiheista kaivataan lisää oppia ja sertifioitumista. Mm. edellä mainituista aiheista on tulossa pian sertifikaattisisältöjä ja vastaavia kursseja ja kokeita. Singaporen yleiskokous julkaisi näistä tietoturvatestauksen sertifikaattisisällön.

Singapore 572

Oma roolini ISTQB:ssä on nykyään koko globaalin organisaation varainhoitaja. Varat kanavoidaan huolellisesti jatkotuotekehitykseen kuunnellen asiakasta - sitä tavallista testaajaa ja hänen työnantajaansa. Nytkin Singaporen yleiskokoukseen oli organisoitu useiden asiakaslähtöisten sertifikaattisisältöjen kehitysryhmää, jotka olivat kovasti tehneet vapaaehtoistyötä myös ennen kokousta ja tulevat jatkamaan sen jälkeen. Välillä pitää kuitenkin naamakkain tavata, pelkkä etätyö ei tuota tuloksia. Olen ollut varojen kohdistamisesta erityisen tarkka ja olenkin tyytyväinen, miten tiukka kohdistettu talous tuottaa tulosta.

Avainasiassa on kuitenkin ISTQB:n asiakaslähtöisyys. Sertifioituja ja sertifioimattomia testaajia kuunnellaan siitä, mistä asioista oppiminen ja sertifiointi kiinnostavat seuraavaksi. Lähes kaikki taannoisen tutkimuksen vastaajat suosittelevatkin jo tekemiensä sertifikaatteja ja suurin osa tavoittelee lisää sertifikaatteja. Ne nähdään oma uraa edistävinä asioina ja niihin johtavilta kursseilta koetaan opittavan paljon. En ihmettele yhtään, vaikka itse olenkin ISTQB-kouluttaja – kyllä vaikkapa Ketterä Testaus –kurssiin on pakattu niin paljon asiaa, että usein pyydetään sen pidentämistä yhdellä päivällä. Hyötysuhde on hyvä.

ISTQB järjesti uudestaan sertifikaattien portfolionsa viime syksynä ja nyt tarjolla on ”Core” eli ydinlinjalla perinteiset Foundation, Advanced ja Expert sertifikaatit. Erikseen on otettu ”Agile” eli Ketterä linja, jossa on tuon perustason Ketterä Testaaja –sertifikaatin jälkeen seuraavaksi tulossa Agile Technical ja Agile Organizational sertifikaatit. Sitten on ”Specialist” eli erikoistava linja, jossa on julkaistuna Mallipohjainen testaus –sertifikaatti (mikä lämmittää minua vanhana Conformiqlaisena kovasti) sekä tietoturvatestaus –sertifikaatti. Pian on tulossa myös automaatiotestaajan sertifikaatti sekä auto-alan testauksen sertti. Ja paljon on lisää tulossa – nyt on iso vaihde päällä.

Kokouspaikkana Singapore oli tietysti miellyttävä – eli näyttävä ja lämmin kaupunki. Aasialaisille ISTQB:n jäsenille matka oli lyhyt, vaikka esim. meille Euroopasta tuleville tällä kertaa pitkä. Vaan globaalissa organisaatiossa pitää olla tasapuolinen kulujen ja vaivan suhteen, joten kokouksia on eri puolilla maailmaa. Ei ole kauaa aikaa kun oli Suomen vuoro ja silloin pääsimme näyttämään, miten suomalaiset järjestävät onnistuneen tapahtuman. Täytyy kyllä nostaa Singaporen kollegoille hattua, hyvin oli hoidettu kaikki käytännön asiat.

Ei muuta kuin kaikki oppimaan lisää testauksesta, sitä riittää! Testauksen ammattilaisuus kasvaa vaan samalla kuin testauksen määräkin maailmassa kasvaa.