Siitä on jo aikaa, kun uutta asiakasta tavatessani aloitin ohjelmistorobotiikan aakkosista: mitä ohjelmistorobotiikka on, mitä se ei ole ja mihin sitä voi soveltaa. Nyt surffaan ohjelmistorobotiikan seuraavassa aallossa ja vastaan kysymykseen, miten automatisointia on järkevää laajentaa hallitusti kohti älykästä prosessiautomaatiota. Lisäksi ohjelmistorobotiikan oikeaa suuntaa ja skaalautumisen nopeutta etsitään organisaatioissa yhtä määrätietoisesti kuin eturivin starttiruutua Formula 1:ssä.
Kun ensimmäiset RPA-kokeilut on tehty, opit niistä analysoitu ja yksittäiset robotit viety tuotantoon, on aika tehdä investointipäätös laajamittaisen ohjelmistorobotiikan hyödyntämisestä. Tämä on kriittinen vaihe, jossa todetaan ensimmäinen RPA-aalto saavutetuksi, ja tyytyväisyys hyvin läpiviedyistä piloteista pitää mielen iloisena viikkoja, jopa kuukausia. Tehokkaat ja mitattavaa hyötyä tuottavat virtuaaliset kollegat innostavat ja herättävät postitiivista ”robottikateutta”. Nyt on aika painaa kaasua.
Fysiikassa vauhti on nopeuden itseisarvo, mutta ohjelmistorobotiikan laajempaan hyödyntämiseen ei pelkkä vauhti riitä. Tarvittavat organisaation sisäiset palvelut ja toimintamallit on luotava sekä hankittava erityisosaamista joko omaan organisaatioon tai RPA-kumppanilta. Muun muassa näistä pelimerkeistä laaditaan RPA-pelikirja, joka on organisaation oma hallittu tiekartta kohti älykästä prosessiautomaatiota.
Käytössä oleva RPA-pelikirja – olipa se dokumentointimuodoltaan esimerkiksi wiki − varmistaa, että organisaation toiminta on yhtenäistä ja tehokasta. RPA-palvelut tuotetaan keskitetysti, joten on todella helppo saada liiketoiminnoissa viesti läpi, kehen tulee ottaa yhteyttä uusien RPA-lähtöjen käynnistämiseksi.
Entä älykäs automaatio? Mitä se ratkaisee? Organisaatiolla on saattanut olla jo yksittäisiä kokeiluja koneoppimisesta ja tekoälystä ohjelmistorobotiikan rinnalla. Ohjelmistorobotti ei älyllä pääse ylpeilemään, mutta kun se saa avukseen koneoppimisen ja tekoälyn, nousee sen työpanos liiketoiminnan tehokkuuden kiihdyttäjänä uudelle tasolle. Älykkäämpi robotti osaa luoda itselleen käsittelysääntöjä, analysoida lopputuloksia ja mikä parasta, jopa ennustaa tulevaisuutta.