Skip to content

Per automation ad astra - onko ohjelmistorobotiikka sittenkin tähtitiedettä?

Törmään hyvin usein lausahdukseen: ohjelmistorobotiikka ei ole tähtitiedettä. Omalla kohdallani tämä ei täysin pidä paikkaansa, sillä taustani on nimenomaan tähtitieteessä, sekä tieteellisissä kirjastoissa. Näillä molemmilla alueilla käytännön työhön kuuluu nykyään ohjelmointia ja datan käsittelyä. Nämä taas linkittyvät määritelmään ohjelmistorobotiikasta eli RPA:sta: datan lukemisen, käsittelyn ja kirjoittamisen automatisointi.

Parhaassa tapauksessa automatisoinnin kohteena olevissa järjestelmissä on valmiina rajapinta, jota kautta robotti ohjelmallisesti kommunikoi. Yleisintä kuitenkin on, että robotti käyttää järjestelmää ihmisen tavoin käyttöliittymän kautta. Knowit Oy:n ykköstyökalu sekä testiautomaatiossa että ohjelmistorobotiikassa on Robot Framework. Se on Suomessa alkunsa saanut, nykyään yhteisön kehittämä Python-kieleen perustuva avoimen lähdekoodin ohjelmisto.

Python on yksi suosituimmista ohjelmointikielistä, eikä suotta. Sillä onnistuu niin data-analyysi kuin ohjelmistokehitys. Sillä on laaja käyttäjäkunta, ja sitä myötä kattava tuki sekä olemassaolevat kirjastot. Koska Pythonin kirjoittaminen on helppoa ja intuitiivista, kehitystyö sillä on nopeaa ja ketterää. Tästä seuraa myös se, että Python on ehdottomasti suositelluin kieli ohjelmoinnin alkeiden opetteluun. Se on siis mitä mainion valinta myös ohjelmistorobotiikkaan. Vaikka Pythonilla ja Robot Frameworkilla voi periaatteessa tehdä mitä vain, on järkevää aina valita tapauskohtaisesti sopivimmat työkalut.

Suosimme avoimen lähdekoodin työkaluja, kuten monet muutkin nykypäivän yritykset. Käyttämällä ns. sallivia lisenssejä (kuten Apache 2.0) on mahdollista toimia myös suljetussa ympäristössä. Näin itse kirjoittamaamme ohjelmistoa ei tarvitse julkaista avoimella lisenssillä. Asiakkaalle tuleva ilmeisin hyöty on, ettei ohjelmistojen käytöstä tarvitse maksaa lisenssimaksuja. Lisähyötyjäkin on: paljon käytetyt avoimet ohjelmistot ovat usein laadukkaampia ja turvallisempia kuin kaupalliset vastineet, sillä laaja yhteisö takaa bugien ja tietoturva-aukkojen nopean paikkaamisen.

Jos haluat tietää lisää ohjelmistorobotiikasta (muista ladata RPA-opas) ja automaatiosta, lue lisää palveluistamme::

Ohjelmistorobotiikan palvelut

Testaus- ja laadunvarmistuspalvelut

Jos olet ohjelmistorobotiikan/testiautomaation asiantuntija ja haluaisit liittyä joukkoomme, katso:

Avoimet työpaikat