Blog | Knowit

Onko MSP strateginen voimavara vai pelkkä kustannuserä?

Kirjoittanut Mikko Järvenkylä | Sep 23, 2024 8:00:00 AM

Oikean, sinulle sopivan, jatkuvien palveluiden kumppanin valinta on välttämättömyys ja liiketoiminnan mahdollistaja. Valinta on enemmän kuin vain operatiivinen päätös - se on kriittinen liiketoiminnan kasvun ja ketteryyden mahdollistaja. Monissa yrityksissä MSP-palveluja (Managed Service Provider) on perinteisesti ajateltu vain IT-infrastruktuurin ylläpidon näkökulmasta, mutta tämän päivän vaatimukset ulottuvat huomattavasti pidemmälle.

Myönnettäköön ettei kumppanin valinnassa ja palveluissa ole välttämättä samankaltaista uutuudenviehätystä ja tangentillaan makaavan hypekäyrän viehätystä kuin mitä IT-maailman suurissa nykypäivän megatrendeissä parhaimmillaan on. MSP nähdään kenties talonmiehenä, toistuvana kulueränä ja välttämättömän näkymättömänä palveluna, jonka liiketoiminnallista lisäarvoa on vaikea perustella kuin jatkuvuuden ja ylläpidon kannalta. Miksi ostaa ulkopuoliselta - meillähän on osaajia omissa riveissämme? 

Perinteinen ajatusmaailma on ostaa hallintapalvelut kumppanilta säästääkseen itse vaivan rakentaa ylläpitokyvykkyydet. Yhtiö keskittyy omaan ydinliiketoimintaansa - harvemmin jatkuvat- ja hallintapalvelut ovat innovaatiosyklin, palkkauspäätösten tai strategisen vuosikellosuunnittelun ytimessä? 

Oikea kumppanivalinta on paljon enemmän kuin yllä mainittu

Mitä jos MSP voisi olla enemmän kuin vain kustannuserä? Kunnolla toteutettuna kumppanin tarjoama lisäarvo ei rajoitu pelkästään operatiivisen taakan keventämiseen. Se voi tuoda asiakaslähtöisiä, liiketoimintaa tukevia ratkaisuja, joiden vaikutus näkyy suoraan kustannusten optimoinnissa, uusien teknologioiden hyödyntämisessä ja asiakaskokemuksen parantamisessa. 

Hyvän MSP:n tehtävät voidaan jakaa kolmeen keskeiseen kategoriaan:

1. Liiketoiminnallinen ymmärrys.  Hyvä kumppani ymmärtää asiakkaan liiketoiminnan tarpeet ja pyrkii tuottamaan lisäarvoa jatkuvien palveluiden kautta. Kumppanin rooli ei ole pelkästään ylläpitää infrastruktuuria, vaan tukea asiakkaan liiketoiminnan kehittymistä ja kasvua.

2. Asiakaslähtöisyys.  Erinomaiselle kumppanille on ominaista palveluiden personointi. Asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset vaihtelevat, ja hyvä kumppani tarjoaa palveluita, jotka mukautuvat ja kasvavat asiakkaan mukana. Tämä joustavuus mahdollistaa palveluiden skaalautumisen muuttuvien liiketoimintatarpeiden mukaan. 

3. Teknologinen kyvykkyys.  Hyvä kumppani modernisoi palveluita jatkuvasti ja tuo uusia teknologioita osaksi palvelukatalogia. Tämä tarkoittaa tietoturvallisia, skaalautuvia ja hallittuja ratkaisuja, jotka vastaavat sekä nykyisiin että tuleviin tarpeisiin.

Kuinka nämä kategoriat näkyvät sinun liiketoiminnassasi?

Ylläpitäminen ja hallinta on hieman tylsää, mutta myös välttämätöntä ja parhaimmillaan huomaamatonta. Nykypäivän mittareiksi ja arvopohjaksi ei riitä ainoastaan sopimusliitteinä olevat numeeriset luvut, kellonajat ja prosentuaaliset tavoitteet poikkeamista palvelun normaalitilaan.  

MSP:n todellinen arvo näkyy vasta silloin, kun se toimii liiketoimintasi luotettavana kumppanina – ei vain tänään, vaan myös tulevaisuudessa. Kyse on kyvystä nähdä pidemmälle, varmistaa jatkuva kehitys ja luoda perustaa, joka mahdollistaa joustavan kasvun ja kestävät tulokset muuttuvassa maailmassa. Strategisen kumppanin tunnistat seuraavista piirteistä: 

Liiketoiminnan laajentamisen mahdollistaja 

Kun näet MSP:n roolin strategisena kumppanina, se voi auttaa yritystäsi tekemään parempia päätöksiä. Sen sijaan, että kumppani vain ylläpitää infrastruktuuriasi, se toimii aktiivisena osana liiketoimintastrategiaasi – esimerkiksi tiedonhallinnan, datan hyödyntämisen ja uusien teknologioiden käyttöönotossa. 

Yritykset, jotka näkevät MSP:n mahdollisuutena kehittää toimintaansa, saavat käyttöönsä modernit teknologiat sekä skaalautuvat ja tietoturvalliset ratkaisut, jotka auttavat vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksiin. Tämä ei ole pelkkää kustannusten minimointia – se on tapa optimoida toimintaa ja luoda uusia mahdollisuuksia. 

Proaktiivisuus, joka tukee kasvua 

MSP:n tulisi olla liiketoimintasi proaktiivinen voimavara, ei pelkkä tukifunktio. Kumppani, joka ymmärtää liiketoimintasi tavoitteet ja kykenee mukauttamaan palvelunsa sinun tarpeisiisi, auttaa organisaatiotasi pysymään innovatiivisena ja kilpailukykyisenä. Asiakaskokemuksen optimointi ja teknologian modernisointi ovat avainasemassa tässä kehityksessä. Tämä vaatii kykyä hyödyntää dataa, uutta teknologiaa ja jatkuvaa parantamista tavalla, joka näkyy konkreettisesti myös loppuasiakkaillesi.

Kustannusten optimointi ja kasvun mahdollistaminen 

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kustannusten hallinta on välttämättömyys. MSP voi tarjota työkaluja ja prosesseja, kuten FinOps, joiden avulla voit optimoida IT-kustannuksiasi ilman, että innovaatio kärsii. Sen sijaan, että ajattelisit MSP:tä vain talonmiehenä, voit nähdä sen kustannustehokkaana kasvun mahdollistajana, joka auttaa yritystäsi hyödyntämään teknologiaa kilpailuedun saavuttamiseksi. 

Yhteistyö, joka vie liiketoimintasi uudelle tasolle

MSP:n tehtävä on olla kumppani, joka mahdollistaa liiketoimintasi kasvun ja parantamisen – ei vain teknisen ylläpidon kautta, vaan osallistumalla aktiivisesti strategiseen kehitykseen. Pitkän aikavälin tavoitteet ja arjen operatiiviset tarpeet kulkevat käsi kädessä, ja oikea kumppani auttaa sinua saavuttamaan molemmat. MSP ei ole enää vain tukipalvelu, vaan se on yksi liiketoimintasi kasvun tukipilareista.

Millainen on Knowit kumppanina?

Kun puhutaan todellisesta strategisesta kumppanuudesta, tärkeintä on tietää, millaisia konkreettisia arvoja ja kyvykkyyksiä kumppani tuo pöytään. Mennään siis asiaan – mitä Knowit voi tarjota MSP:nä ja miten näemme roolimme liiketoimintasi tukipilarina? 

Takaamme tietysti palvelusi jatkuvuuden;  c’est normal. Tästä sovimme. Korkein mahdollinen pilvikumppanuusohjelmien (Azure, AWS, GCP) status, laadulliset mittarimme ja ulkoisesti sertifioitu ja auditoitu tekemisemme antavat tälle edellytykset ja onnistumisen takeen, mutta mitä sitten?  

Syöttävä luottopakki. Alakerran pelinrakentaja. Meille uusi asiakkuus on uusi pelikirja, jonka rakentaminen aloitetaan vankalta peruspohjalta tyhjästä. Todennäköisesti tiedämme jo paljon liiketoiminta-alastasi, muttemme välttämättä vielä sinun erikoistoiveistasi. Haluat optimoida asiakaskokemustasi ja niin haluamme mekin. Kustannuksien hallinta on nykypäivän makroekonomisessa tilanteessa suotavaa – meille itsestäänselvyys; muuten joku muu tekee sen. Olemme aiheesta äänekkäitä, sanomme asiasta, haluamme parastasi ja tähtäämme pitkiin suhteisiin.  

MSP on asiakkaan strateginen voimavara. Ei tikettijärjestelmä, sähköposti tai puhelinnumero - kasvoton, harmaa ja näkymätön. Meillä Knowitilla jokainen asiakkuus nähdään positiivisena kehitysharjoituksena, jonka ytimessä on proaktiivinen ja jatkuva parantaminen. Uskomme kumppanuuteen. Mahdollistamme yhdessä sinun liiketoimintasi kasvua – maailmalle, kotimaalta; 24/7. 

Kirjoittaja: Mikko Järvenkylä (Head of Offering, Managed Services) vastaa Knowitilla jatkuvien palveluiden kehittämisestä ja siitä, että ne kohtaavat asiakkaiden tarpeet. Roolissaan Mikko yhdistää strategisen ajattelun ja käytännön toteutuksen, luoden ratkaisuja, jotka tukevat asiakkaiden liiketoiminnan kehitystä. 

Knowit ylläpito- ja hallintapalveluiden kumppanina 

Olemme ennakoiva ylläpitokumppani suurille ja keskisuurille yrityksille, jotka arvostavat hyvää palvelua ja toimialaymmärrystä. 

  • Palvelumme räätälöidään aina tarpeeseesi sopivista moduuleista ja tekninen tukemme on valmiina hoitamaan tarvitsemasi toimet viipymättä ympäri vuorokauden.  
  • Tukemme ulottuu strategisesta suunnittelusta alustojen ja sovellusten kehittämiseen, sekä päivittäiseen operatiiviseen toimintaan.  
  • Olemme kyvykkäitä nopeaan ja tehokkaaseen ongelmanratkaisuun ja hallintaan yrityksesi koosta riippumatta.   
  • Laaja asiantuntemuksemme varmistaa onnistuneen tuen erilaisille pilviratkaisuille ja teknisille haasteille.   
  • Toimintamme ei ole prosesseihin kangistunutta, vaan voit aina odottaa yksilöllisiä ratkaisuja ja tukea tarpeesi mukaan  
  • Panostamme korkeaan asiakastyytyväisyyteen (4,7/5) 

Ylläpito- ja hallintapalveluidemme asiakkaana saat käyttöösi sertifioidut asiantuntijat niin operatiivisen, taktisen kuin strategisen tuen tehtäviin, kasvaviin tarpeisiisi mukautuen. Tutustu ylläpitopalveluihimme tarkemmin palvelukohtaisilta sivuilta, tai ota meihin yhteyttä:

 

Mikko Järvenkylä, Head of Offering, Managed Services

mikko.jarvenkyla@knowit.fi

+358 50 4872633

 

Tutustu ylläpitopalveluihimme tarkemmin:

Pilven ylläpito ja hallinta (Managed Services for Cloud)  

Sovellusten ylläpito ja hallinta (Application Management Services)  

Data-alustojen ylläpito ja hallinta (DataOps - Managed Services for Data Platforms)  

Kaikki työkuormat (esim. VMWare-ympäristö, tekoälyratkaisun ylläpito ja hallinta, Knowitin kehitystiimin luoman työkuorman ylläpito ja hallinta, ERP-järjestelmän ylläpito- ja hallinta, verkkolaitteiden ja -ympäristöjen hallinta)