Kävin viikonloppuna pitkästä aikaa sienimetsässä. Kuljin sienikonkareiden kanssa keltaisten lehtien täplittämillä mättäillä ja etsin aarteita. Samalla oivalsin, että sienestämisessä on paljon samaa kuin työssäni ketterän laadunvarmistuksen parissa.
1. Suunnittele ensin, mitä olisi hyvä saada aikaiseksi annetussa ajassa.
Satuin juttelemaan kavereiden kanssa sienestämisestä, jotka olivat tulossa käymään luonani. Kysyin, voisivatko he auttaa minua sienestyksessä, kun he ovat kokeneita sienestäjiä. Suunnittelimme ensin minne voisimme mennä (päivän sisällä), miten kauas (ettemme menisi liian pitkälle) ja milloin olisi sopiva sää toteuttaa retki Sipoonkorven kansallispuistoon. Ja minkälaisia sieniä olisi hyvä kerätä tähän aikaan vuodesta 😉
Ketterässä laadunvarmistuksessa on myös hyvä suunnitella ensin yhdessä, mitä saadaan tehdyksi annetussa ajassa.
Ennen kun lähdet sienimetsään niin varmista, että sinulla on mahdollisuus onnistua tavoitteessasi. On hyvä olla oikeanlainen vaatetus (varaudu eri sääolosuhteisiin), kartta (ettet eksy), sieniveitsi (terävä työkalu) ja kori (testauksenhallintatyöväline). Olisi hyvä etukäteen myös selvittää, minkälaista säätä on luvattu sieniretkipäivälle (testiympäristön ja testattavan version tilanne).
Ketterässä laadunvarmistuksessa on hyvä varmistaa etukäteen, että sinulla on toimivat työkalut, jotta tekeminen olisi mielekästä ja tuottavaa.
Metsässä oli vielä upeita ruskan värejä ja osa lehdistä oli varissut maahan. Kulkiessani huomasin, että sieniä oli vaikea erottaa maastosta, kun maahan oli tippunut lehtiä. Jossain vaiheessa kävelyä tuntui, että jokainen lehti olisi voinut olla mahdollinen sieni ja kulkuni hidastui.
En ollut päässyt pitkään aikaan sienestämään, joten oli myös vaikea erottaa syötäväksi kelpaavia muista sienistä.
Jos löysin sienen, en suoraan osannut päätellä sen lakista, kannattaako sen takia kyykistyä ja poimia se tarkempaan tarkasteluun.
Yhtä lailla ketterässä laadunvarmistuksessa on tärkeää, että erottaa tärkeimmät ominaisuudet kehitettävästä tuotteesta/palvelusta, jotka tuottavat eniten hyötyä asiakkaalle.
Onneksi minulla oli matkassa mukana kokeneita sienestäjiä, jotka tunsivat maaston ja tiesivät mistä etsiminen kannattaisi aloittaa. Heidän avullaan löysimme heti mahdollisen sienipaikan – ja myös ensimmäisen sienen.
Kun olin kyseisen sienen tunnistanut (koko, ominaisuudet, kasvuympäristö) niin sieniä alkoikin löytymään joka puolelta.
Yksi ystäväni keskittyi vain katselemaan maastoa ja vinkkasi heti, kun sopivia sieniä näkyi ja jatkoi matkaa kartoittaakseen lisää sienipaikkoja.
Ketterässä laadunvarmistuksessa asiantuntijan apu säästää aikaa.
Sieniä kerätessäni ystäväni huikkasi vierestä, että olisi hyvä keskittyä isoihin sieniin, jotta sienien siivouksessa ei menisi niin paljon aikaa. Toteuttaessani tätä neuvoa huomasin, että poiminta tehostui, kun en tarttunut jokaiseen pieneen vaan keräsin isoimmat talteen ja siirryin seuraavaan kohtaan nopeammalla tahdilla. Kori täyttyikin huomaamatta jo kahden tunnin aikana.
Ketterässä laadunvarmistuksessa on tärkeää keskittyä olennaisen osuuden toimivuuteen ja laittaa kehitettävät asiat tärkeysjärjestykseen.
Kävellessäni metsästä pois, huomaan harmikseni matkan varrella vielä pieniä sieniä, jotka jäi keräämättä. Ymmärsin, että jos olisimme tavoitelleet täydellisyyttä ja poimineet kaikki sienet metsästä niin emme olisi saman päivän aikana ehtineet siivota sieniä ja nauttia maittavasta suppilovahveropasta-illallisesta.
Yhtä lailla ketterässä laadunvarmistamisessa on tärkeää tiedostaa, että kaikkia mahdollisia havaintoja ei saa kerättyä, vaan tärkeämpää on keskittyä siihen, mikä on sillä hetkellä tärkeintä tuotteen/palvelun toimivuuden suhteen ja myös nauttia tehdyn työn tuloksista.
Yhteenveto
Ohessa annettiin vinkkejä ketterän laadunvarmistuksen näkökulmasta. Vinkit sopivat pääosiltaan myös ketterään kehitykseen. Tosin työkalut voivat vaihdella😉
Muista siis ensin suunnitella yhdessä asiantuntijoiden kanssa, mitä olisi hyvä saada aikaiseksi annetussa ajassa ja varmista ennen aloitusta, että sinulla on toimivat työkalut käytössäsi. Erota tärkeimmät ominaisuudet kehitettävästä tuotteesta/palvelusta, jotka tuottavat eniten hyötyä asiakkaalle ja hyödynnä asiantuntijoita. Keskity olennaisen osuuden toimivuuteen ja laita tärkeysjärjestykseen kehitettävät asiat sekä muista nauttia tehdyn työn tuloksista.
Muistathan, että kokemusta “sienestyksestä” ja kuten muustakin ketterästä kehityksestä löytyy Knowit Oy:stä 😉