Skip to content

Kohti paneelikeskustelua: Helen Chambers

Women in Tech Forum 2024 lähestyy. Knowitin teknologiaosaajien johtaja Helen Chambers osallistuu tapahtumassa paneelikeskusteluun Navigating Tech Change as a Leader. Tutustu alta Heleniin ja hänen näkemyksiinsä teknologia-alan muuttuvasta kentästä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista osaajille.

 

Helen_Chambers-1

Helen Chambers: Kuka olet ja mikä on tämänhetkinen roolisi? 

Tällä hetkellä työskentelen Knowit IT-konsultointiyrityksessä ja johdan organisaatiota, johon kuuluu ohjelmistokehittäjiä, UX-/palvelumuotoilijoita sekä testiautomaation ja laadunvarmistuksen asiantuntijoita. 

Miten urasi teknologia-alalla sai alkunsa ja millaisia kokemuksia olet kartuttanut matkasi varrella?  

Päädyin alalle suoraan yliopistosta ja keskelle Nokian kasvuhuumaa 90-luvun lopulla. Hyvin pian siirryin asiantuntijatehtävistä johtamiseen. Nokian tuotteiden käyttöohjeistusyksikön vetäjänä sain loistavan läpileikkauksen teknologiaratkaisujen tuotekehitykseen ja tuotantoon.   

Opin riskien hallinnasta ja isojen kokonaisuuksien johtamisesta, mutta samalla ymmärrys teknologian vaikutuksesta ihmisiin ja yhteiskuntiin teki työstä erittäin mielenkiintoista. Myöhemmin urallani olen saanut hyödyntää osaamistani myös pienissä teknologia-alan start-upeissa ja nyt konsultointipuolella.

Millainen on työhistoriasi teknologia-alalla, ja miten olet kehittänyt asiantuntemustasi vuosien varrella?

Työelämäni on keskittynyt käyttäjäkokemuksen, tuotekehityksen ja teknologian ympärille erilaisissa johto- ja esihenkilötehtävissä. Minulla on kokemusta työskentelystä monikansallisille yrityksille ja startup-yrityksille kansainvälisessä ICT-ympäristössä.

Humanistisen ja liiketaloudellisen taustan omaavana olen aina nauttinut työskentelystä teknisesti suuntautuneiden ammattilaisten parissa - loppujen lopuksi kyse on ratkaisuista, joita tehdään ihmisille. Olen kokenut toimivani usein ns. liimana ihmisten ja teknologian välillä, oli kyse sitten asiantuntijoista, käyttäjistä tai asiakkaista. 

Edustan kantaa, että työ tekijäänsä opettaa. Johtajan tulee kuitenkin olla jatkuvasti ja laaja-alaisesti kiinnostunut asioista ja ilmiöistä. Johtamisen kulmakiviä on halu ymmärtää syitä ja seurauksia sekä toimia usein tulkkina ja kannustajana. Teknologia-alalla johtajan on mielestäni tärkeää ymmärtää teknisten ratkaisujen ja kyvykkyyksien vaikutuksia. 

Millaisia kokemuksia ja oivalluksia olet saanut urasi varrella teknologia-alalla, ja miten näet teknologian roolin yhteiskunnassa ja ihmisten elämässä?

Teknologia-alalla pääsee todellakin vaikuttamaan ihmisten arkeen ja samalla rakentamaan parempaa tulevaisuutta. Teknologia on mullistavasti muuttanut omaa elämääni siten, että kuurona syntynyt lapseni sai aikanaan sisäkorvaistutteen avulla kuulon. 

En koe olevani ns. ”teknologiauskovainen”, mielestäni teknologian tulisi aina palvella luontoa ja ihmistä, mutta uskon vahvasti, että teknologia mahdollistaa ihmiskunnalle kyvyn ratkaista isoja tulevaisuuden haasteita. Itselleni on erityisen tärkeää, että teknologiset ratkaisut palvelevat monipuolisesti, eikä niitä rakenneta palvelemaan vain tiettyjä ihmisryhmiä.  

Mikä työssäsi on merkityksellistä ja mikä motivoi sinua teknologia-alalla?

Koen merkityksellisenä sen, että mahdollistan ihmisiä loistamaan omassa asiantuntijatyössään. Autan teknologiaosaajia näkemään työnsä merkityksellisyyden isommassa kuvassa ja näin toivottavasti motivoin heitä parempiin saavutuksiin.

Mitä haluaisit sanoa naisille, jotka harkitsevat uraa teknologia-alalla?

Rohkeasti alalle vaan – en ole kuullut kenenkään sitä katuneen. Teknologia-ala ei ole mikään nörttien saareke, joten älä jää mahdollisten ennakkoluulojesi tai -odotuksiesi vangiksi. Työ teknologia-alalla antaa mahdollisuuden jatkuvasti kehittyä ja työskennellä hyvin monipuolisten asioiden ja hankkeiden parissa.

Mieleenpainuvin kokemuksesi tai saavutuksesi teknologia-alalla?

Ihmiset. Ne kaikki loistavat osaajat, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä, ja joita olen omalta osaltani auttanut saavuttamaan potentiaalinsa.

Mitä odotat Women in Tech Forum 2024 -tapahtumalta?

Mielenkiintoista ajatustenvaihtoa tekoälyn mahdollisuuksista ja siitä, kuinka naiset voivat ottaa sen omakseen omalla matkallaan teknologian maailmassa. Naiset voivat tuoda uudenlaista, inklusiivista ajattelua teknologia-alalle. On todella tärkeää, että teknologian kehittyminen ei tapahdu vain kapean, normatiivisen maailmankatsomuksen pohjalta – teknologian tulee palvella kaikkia. 

Osallistut paneelikeskusteluun Navigating Tech Change as a Leader. Mikä teemassa inspiroi sinua ja mikä on tärkein viestisi?

Teknologian parissa työskentely vaatii jatkuvaa uuden oppimista ja muutoksen näkemistä mahdollisuutena. Tekoälyn myötä siirrymme uuteen aikakauteen: Niin sanotut alemman tason teknologiatehtävät tulevat automatisoitumaan ja asiantuntijoiden rooli tulee monipuolistumaan ja syventymään.

Tekoälyn myötä tarvitaan entistä enemmän ymmärrystä laajoista kokonaisuuksista ja niihin vaikuttavista syy- ja seuraussuhteista. Myös luovuuden käsite tulee muuttumaan, kun tekoäly pystyy tarjoamaan meille jo luovuuden malleja. Teknologiaosaajien toimenkuva ja osaaminen tulee yhdistymään muunlaiseen, laajakirjoiseen erikoistumiseen. Teknologiaratkaisuissa täytyy ottaa huomioon aivan uudenlaisia asioita – ei riitä, että osaa hyvin tietyt teknologiat. Teknologia yksistään ei esimerkiksi mahdollista kestävää kehitystä. Esille nousevat haasteet ja vaihtoehdot, jotka vaativat kriittistä ajattelua ja strategista suunnittelua, sekä eettisiä valintoja. 

Tämä avaa hienoja mahdollisuuksia erilaisilta taustoilta tuleville osaajille, mutta muuttaa myös alaa. Kun alemman tason koodaukseen pystyy jo varsin helposti melkein kuka vain, teknologiaosaajan tehtäväksi tulee osata hyödyntää kehitystyötä tavalla, joka tuo lisäarvoa, jota tekoäly ei voi tuottaa. Ihmisen tehtäväksi tulee varmistaa, että teknologia palvelee ihmistä, ei järjestelmää. Tämä puolestaan tapahtuu vain, jos teknologia-alalla työskentelee asiantuntijoita, joilla on tarvittava kokonaisvaltainen ja ihmiskeskeinen lähestymistapa teknologisiin ratkaisuihin. Vaikka teknologia ratkaisee ongelmiamme ja luo uusia tarpeita, meistä jokainen haluaa tulla kohdatuksi loppujen lopuksi ihmisenä, yksilönä. 

Tule kuuntelemaan paneelikeskustelu ilmaiseen Women in Tech Forum 2024 -tapahtumaan 24.10.2024. Rekisteröitymään pääset täällä. Knowit on Women in Tech Forum 2024 –tapahtuman pääkumppani.