Skip to content

Kari Kakkosen lastenkirja opettaa testausta fantasian avulla

Lohikäärmeitä, ritareita ja ohjelmistotestauksen perusteita. Knowitin Kari Kakkosen 1.12. julkaistavassa Dragons Out -lastenkirjassa ohjelmistotestauksen perusteet avautuvat huikean fantasiatarinan ohessa.

- Lapsille opetetaan nykyisin jo kouluissa koodausta, mutta vähintään yhtä tärkeä testaus ohitetaan sivulauseella, vaikka jokainen koodi on myös testattava. Ohjelmistojen testaus on muutenkin yhä useammalle tarpeellinen taito, jota tarvitaan lisääntyvän koodauksen rinnalla, Knowitin Lead Consultant & Director, Training and Competences Kari Kakkonen kertoo kirjansa syntyideasta.

Kakkonen sai idean lastenkirjaan, jossa opetetaan testauksen perusteita tarinan varjolla, sapattivuotensa aikana.

- Kirja kertoo kahden lapsen seikkailuista, joissa törmätään kyliä ja linnoja häiritseviin lohikäärmeisiin. Lapset oppivat erilaisista lohikäärmeistä ja niiden kukistamisesta ritarien avulla, ja heistä kehittyy poikkeuksellisen taitavia lohikäärmeasiantuntijoita, Kakkonen kuvailee.Ch10-04

200-sivuisen kirjan tarinat avataan tietotekniikan ja ohjelmistotestauksen termeiksi ja ajatuksiksi. Esimerkiksi lohikäärme edustaa vikaa ohjelmistossa ja ritarit edustavat testaajia ja kehittäjiä. Lukemalla vertauksia on helppoa ymmärtää ja oppia.

- Kirja on hyvää luettavaa lapsille itsenäisesti tai aikuisen kanssa, tai lisälukemiseksi kouluissa. Kirja myös sopii erinomaisesti kenelle vain, joka haluaa tietää, mitä ohjelmistotestaus on, Kakkonen vakuuttaa.

Monialaisten osaajien maailma

Kakkosen lastenkirjassa ritari on lohikäärmeitä vastaan taisteleva taho. Kirjailija itse sanoo, että on veteen piirretty viiva, onko ritari kehittäjä vai testaaja, sillä kirjaa lukevat lapset ovat tulevaisuudessa huomattavan monialaisia osaajia.

- Tulevaisuudessa tiimit vastaavat ohjelmistojen kehityksestä. Tiimien päivittäiset tehtävät ovat hyvin erilaisia kuin tämän päivän tiimien työt, sillä ne hyödyntävät tekoälyä ja kriittistä ajattelua niissä kohdin kuin sitä tarvitaan. Tiimeissä työskentelevät henkilöt ovat enemmän kuin vain testaajia, koodaajia ja kehittäjiä. He ovat laaja-alaisesti ajattelevia ja osaavia softaihmisiä, joiden yhteisenä tavoitteena on tuottaa parempaa laatua, Kakkonen arvioi.Ch13-02

Knowit on yksi Kakkosen lastenkirjan tukijoista, ja haastaa muut IT-alan yrityksen mukaan lahjoittamaan kouluihin kirjoja testausalan oppikirjaksi.

- Kirjaa voi vieläkin tilata ennakkoon ja lahjoituksen voi osoittaa haluamalleen koululle, Kakkonen ohjeistaa.

Ennen 9.12.2020 tehdyt tilaukset ehtivät perille jouluksi.

Tilaa kirja tästä!