Skip to content

Jokainen pilvimatka on erilainen

Syksyn 2021 Microsoft Igniten isot teemat keskittyivät melko lailla muuhun kuin pilvimigraatioihin ja varmaan siitä syystä ensimmäisen migraatioihin liittyvän session kanssa oli teknisiä ongelmia. Microsoft ei nimittäin saanut sitä kaikille osallistujille näkymään oikein, vaan lähetyksenä näkyi jotain muuta. Savun hälvennyttyä kyseinen esitys saatiin pika-pikaa on-demandiksi ja pilvimatka pääsi vauhtiin.

Itse esitys kävi pilvimatkan perusteet läpi, lähtien liikkeelle miksi yritykset haluavat siirtyä pilveen. Yhdellä loppuu konesalisopimus, toisella on kassavirtahuolia, kolmas haluaa mahdollistaa innovaatiot ja neljäs nopeamman markkinoille menon. Mikään näistä ei ole toista huonompi syy lähteä siirtymään pilveen, sillä yrityksillä on erilaiset lähtökohdat. Ei kannata myöskään unohtaa kestävää kehitystä ja sitä faktaa, että yleensä oman konesalin hiilijalanjälki on merkittävästi suurempi kuin Microsoftin konesalien vastaava.

Picture1

Ota mukaan luotettava kumppani

Puheissa usein nousee esille, että ensin selvitetään pilveen siirtymisen ajurit, ja sen jälkeen luonnollinen seuraava vaihe olisi lähteä tutkimaan, että mitähän siellä konesalissa oikein hyrrää. Mutta oma mielipiteeni on sama kuin esityksessä esille nostettu huomio, että ennen kuin tuohon vaiheeseen päästään, kannattaa ottaa mukaan luotettava kumppani. Luotettava kumppani ymmärtää teidän tarpeenne, ja mahdollistaa nopean ja turvallisen migraation Azureen.

Picture2

Kun kumppani on otettu mukaan, on aika edetä selvittämään lähtötilanne ja sen pohjalta tekemään suunnitelma pilveen siirtymisen osalta. Haluan vielä nostaa esille, että usein on paikallaan selvittää mikä on yrityksen tai organisaation pilvimigraatiovalmius. Selvitys auttaa tunnistamaan nykyiset vahvuudet ja heikkoudet, sekä suunnittelemaan kuinka vahvistaa tunnistettuja heikkouksia pilvimatkan eri vaiheissa.

Cloud Adoption Framework ja Landing Zone

Riippuen siitä onko pilvessä jo valmiina alusta, johon palvelut voidaan siirtää tai rakentaa, tarvitaan joko valmistella uusi tai hyödyntää valmiina olevaa Landing Zonea. Jos Landing Zone ei ole terminä tuttu, niin sillä tarkoitetaan turvallista ja toistettavaa perustaa eri työkuormille. Azure Landing Zone Accelerator on Azure Portalista löytyvä uusi työkalu, jonka kautta Microsoftin referenssi-implementaation Landing Zonesta saa helposti perustettua. Ota kuitenkin huomioon, että se ei välttämättä ihan sellaisenaan sovi jokaiselle yritykselle. Meiltä saat apua ja asiantuntijuutta, jos tarvitset apuja rakentamaan juuri teidän tarpeisiinne vastaavan Microsoftin Cloud Adoption Frameworkiin pohjautuvan Landing Zone -ratkaisun.

Picture3

Lift-and-shift, modernisointi vai jotain muuta

Osa työkuormista siirtyy sellaisenaan, osa korvataan SaaS-ratkaisulla, osa modernisoidaan täysin tai osittain, osalle ei tehdä mitään ja osa ajetaan alas. Kuinka tehdä oikeita päätöksiä? Jotta oikeita päätöksiä voidaan tehdä luotettavasti, tarvitaan sovelluksista myös sellaista tietoa mitä pelkillä työkaluilla ei saada kerättyä. Meillä on tapana tehdä tätä selvitystyötä työkalujen lisäksi haastattelemalla järjestelmistä vastaavat henkilöt. Näin varmistetaan, että päätöksiä tehdessä kaikki sovelluksia koskettavat liiketoiminnan vaatimukset sekä vaatimuksenmukaisuus ovat tiedossa.

Azure Migrate on keskiössä

Azure Migrate toimii hubina Azureen kohdistuvissa migraatio- ja modernisointiprojekteissa ja tarjoaa siihen työkaluja ilmaiseksi, oli kyseessä virtuaalikoneiden siirto, fyysisten koneiden siirto, sovellusten kontitus tai tietokantojen modernisointi. Microsoft muuten julkaisi Ignitessä rajoitetun julkisen ennakkoversion Link feature for SQL Managed Instancesta, joka helpottaa tietokantojen modernisointia hybrid-ympäristöissä.

Eri järjestelmien väliset riippuvuudet saadaan työkaluilla selville. Tämä mahdollistaa yhdistämään ne palvelimet, jotka kannattaa siirtää samalla kertaa. Lisäksi suositeltavaa on, tehdä migraatiot vaiheittain ja iteratiivisesti. Unohtamatta prosessin pieniä parannuksia joka iteraatiossa. Jotkut haluavat tässä yhteydessä puhua migraatiotehtaasta, mutta itse vieroksun termiä, vaikkakin migraatiot on hyvä tehdä standardoitua prosessia hyödyntäen.

Kuinka huolehtia työkuormasta migraation jälkeen?

Työkuorman siirtämisen jälkeen on huolehdittava, että sovellusympäristö on luotettava ja sen jatkuvuus varmistettu. Jos olet tästä huolissasi etkä koe, että pilviympäristöjen valvonta, ylläpito sekä tietoturvasta ja kustannuksista huolehtiminen kuuluu ydinliiketoimintaanne, niin anna meidän valvoa pilviympäristöjäsi, jotta voit keskittyä liiketoimintaasi kokonaisvaltaisesti. Ylläpidämme ja turvaamme toimintosi 24/7.

Azure Migration and Modernization Program -ohjelma

Jotta pilvisiirtymä voidaan tehdä luottavaisin mielin, tarjoaa Microsoft Azure Migration and Modernization Program (AMMP) -ohjelmaa. AMMP-ohjelman osalta Ignitissä julkaistiin uusia tuettua skenaarioita. Näihin lukeutuu muun muassa SAP lift-and-shift, Azure Red Hat Openshift modernisaatiot sekä Azure Arcin käyttöönotto työkuormien osalta, joita ei vielä voi siirtää pilveen.

Picture4

Kädet savessa tekemään?

Jos olet kiinnostunut seuraamaan migraatiodemoa, katso alussa mainittu Deepika Seelamin ja Rashi Joshin Learn Live: Accelerate your migration and modernization journey with Azure -esitys.

Jos olet kiinnostunut laittamaan kädet saveen ja haluat päästä harjoittelemaan migraatiota, tule mukaan 16.11. pitämääni Azure Immersion Workshop - Infrastructure Migration -työpajaan. Suosittelen ilmoittautumaan pikaisesti sillä paikkoja on rajoitettu määrä, ja työpaja alkaa olemaan täynnä.

Nähdään siellä!