Skip to content

Johtaja, älä hukkaa hyvää taantumaa!

Uutisissa vilisee eri tutkimuslaitosten ja pankkien ennusteita ensi vuoden talouskasvusta ja eihän se hyvältä näytä. Konsensus on että Suomen talouskasvu hiipuu ja talous painuu jonkinasteiseen taantumaan. Korkeat korot, Ukrainan sota, kasvava valtion velka, ilmastonmuutos ja yleinen epävarmuus tulevasta vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen ja siten myös yritysten tulevaisuudennäkymiin. Taantuma uhkaa, hankintoja lykätään, päätökset venyvät, tilaukset ehtyvät.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuoli. Noususuhdanteessa tilauskirjat pullistelevat, ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Kun huomio on asiakastoimituksissa ja tuotannossa, tärkeät mutta ei niin kiireelliset uudistukset jäävät usein tekemättä. Ei ehditä teroittaa tylsää sahaa koska on niin kova kiire kaataa puita.

Moni varmaan muistaa priorisoinnin nelikentän, jossa tehtävät on jaettu kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan:Priorisoinnin-nelikenttäNelikentän tärkeät ja kiireelliset -kulma on selvä. Nämä tärkeät tulipalojen sammutukset pitää tehdä, eikä niitä voi lykätä tuonnemmaksi. Pidemmällä aikavälillä tärkeiden mutta ei niin kiireellisten tehtävien merkitys korostuu. Maailma ei kaadu jos lykkää henkilöstön koulutusta, prosessien uudistamista tai tietojärjestelmien korjausvelan hoitamista vähän tuonnemmaksi. Mutta jos näitä lykkää liian monta kertaa, seuraukset ovat selvät: yrityksen kilpailukyky murenee. Ne yritykset pärjäävät, jotka panostavat osaamiseen ja investoivat tulevaisuuteen. Nopeasti muuttuvassa maailmassa ei pärjää, ellei koko ajan paranna suoritustaan.

Nyt kun kiire asiakasprojektien kanssa hieman hellittää, on hyvä aika laittaa vanhentuneet IT-järjestelmät kuntoon, kehittää tiedolla johtamista ja varautua tuleviin EU-direktiiveihin. Taantuma väistyy joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin ja silloin on taas kiire asiakasprojektien kanssa. Laita kilpailukyky kuntoon nyt. Apua saat meiltä.

Tutustu palveluihimme:

Kilpailuedun varmistaminen | Dataohjattu liiketoiminta | Digitaaliset tuotteet ja palvelut | Suorituskyvyn parantaminen

Ja varaa lyhyt juttutuokio