Amerikan testauskuulumisia expert-sertifioidun silmin
Olin käymässä äskettäin San Franciscossa ASTQB Conferencessa, 24-26.3.2014.
Puhuin tapahtumassa mobiilitestauksesta. Mobiili tietojärjestelmien käyttäminen lisääntyy valtavaa vauhtia. Tablettien, älypuhelimien ja muiden päätelaitteiden myyntiluvut ovat jo ohittaneet perinteisten tietokoneiden myynnin. Yhä useammin käyttöliittymiin tulee vaatimus responsiivisuudesta kaikilla eri päätelaitteilla. Kuluttajasovelluksista luodaan suuret määrät valmiita appiksia ja enenevässä määrin samoin tapahtuu myös yrityssovelluksille. Testauksen tarve kasvaa konfiguraatioiden laajetessa. Ratkaisuina tarpeeseen ovat mm. mobiilitestaukseen viritetty prosessi, testausautomaatio, päätelaitteiden pilvitestauspalvelut ja käyttäjätestaus. Esittelin casen, jossa näistä vaihtoehdoista oli valittu caseprojektiin sopivat ratkaisut.
Konferenssi nosti esille uusimpia ja kuumimpia teemoja testauksen ja laadunvarmistuksen alueella. Useat puheenvuorot, mm. Chris Clementsin, Gerry Colemanin ja Alon Linetzkin, käsittelivät ketterän testauksen kasvua osana ketteriä projekteja. Testaus ottaa hieman erilaisia muotoja ketterässä maailmassa kuin varhaisemmissa elinkaarimalleissa, ja on avainasemassa ketterien projektien tärkeimmän tavoitteen eli laadukkaan ohjelmiston aikaansaamisessa.
Suorituskyvyn testaus on myös suuressa nousussa käyttäjien kasvavien vasteaikaodotusten vuoksi. Mieke Gevers puhui tästä yleisöä innostavasti.
Testausautomaatio oli useiden puhujien mukaan laajemmin katsottuna - ja toisaalta ketterien projektien vuoksi - luonnollisesti yhä kuumeneva alue ohjelmistokehitysprojekteissa.
Kaupallisten työkalujen lisäksi myös avoimen lähdekoodin rintama on tuottanut viime vuosina erinomaisia työkaluja, joilla ohjelmistokehityksen laatuun ja toiminnan tehokkuuteen päästään vaikuttamaan merkittävästi. Randy Ricen työkalupuheenvuoroon viitattiin pitkin konferenssin keskusteluja.
Yhteistyö kaikkien projektin eri sidosryhmien kanssa oli AshLea Allberryn kuvauksissa avainasia ohjelmistokehityksen onnistumiselle, minkä kaikki osallistujat allekirjoittivatkin. Pilvien hyödyllisyydestä testaukselle kuultiin kiinnostavat Andrew Pollnerin ja Tauhida Parveenin puheenvuorot. Kaiken kaikkiaan todettiin pilvien olevan vääjäämätön osa yhä useampien testaajien arkea.
Testaustekniikat tuovat tehokkuutta kaikkiin erilaisiin projekteihin todisti mm. Rick Kuhn NIST:stä. Tämä toimi hyvänä muistutuksena perusasioiden tärkeydestä, vaikka maailma kohiseekin aina trendien perässä.
Testauksen merkitys urapolkuna, ja yhteen nivoutuneena muiden ohjelmistoyritysten urapolkujen kanssa, oli sekin useiden puheenvuorojen aiheena. Tästä kuultiin mm. ISTQB:n Graham Bathia ja Gualtiero Bazzanaa sekä peli- ja viihdeyritys Blizzard Entertainmentin Chris Clarkia ja Nate Shapiroa. World of Warcraft -pelistä kuuluisuuteen ponnistanut yritys on panostanut esimerkillisesti osaamisen kehittämiseen urapolkuajattelun avulla. Testaajien sertifiointi aina Expert-tasolle saakka on merkittävässä roolissa näissä urapoluissa.
Yhteenvetona voin todeta myös testauksen trendien globalisoituvan voimakkaasti. Samat voimat ja hyvät toimintatavat ottavat tuulta eri puolilla maailmaa samanaikaisesti.
Suoritin konferenssin yhteydessä ensimmäisenä suomalaisena ISTQB Expert Level Test Management Full sertifikaatin ja voin nyt jakaa sertifioitua osaamistani taas vähän tehokkaammin eteenpäin!