Skip to content

Duck, Donald’s here! Mitä Trumpin uudelleenvalinta tarkoittaa toimitusketjujen ja käyttöpääoman näkökulmasta

Trumpin uudelleenvalinnan myötä voidaan vähintään odottaa, että dollari tulee vahvistumaan ja Yhdysvallat poteroituu oman markkinansa suhteen. Pohdin asiaa ja nyin paria muuta Knowitin kollegaa hihasta pohtimaan kanssani mitä tämä voi tarkoittaa suomalaisille yrityksille.

kumiankka

Tuonti kallistuu, kustannuspaineet lisääntyvät

No s—t Sherlock, mutta tämä tekee varastonhallinnan optimoinnista ja varastoinnin oikea-aikaisuudesta aiempaakin kriittisempää. Toimitusketjun pitää toimia just-in-time ja tulemme näkemään painetta kehittää oikea-aikaisia ratkaisuja. Kohonneet kustannukset luovat paineen, että varastoon ei ole sidottu pääomaa tai että pääomaa on vapautettavissa varastosta joustavasti.

Mahdollisesti yhdysvaltalaisten yritysten poliittisista muutoksista saatu hyöty dilutoituu jos dollari vahvistuu tarpeeksi. Tämä tuo suomalaisille etua, mikäli omassa toiminnassa pystytään minimoimaan dollarin vaikutus. Dollarin vahvistuminen voi tuoda Fedille paineen nostaa korkoja hillitäkseen inflaatiota. Tämä voi nostaa painetta korkojen nousuun myös kansainvälisesti. Näin ollen käyttöpääoman vapauttaminen ja mahdollinen lainojen aiempi takaisinmaksu voivat tuoda etua. Toisaalta on myös mahdollista, että Euroopan keskuspankki voi joutua laskemaan korkoja edistääkseen eurooppalaista vientiä. Tällöin matalaa korkotaso tarkoittaa toisenlaisia optimoinnin toimia. Si å så, joka tapauksessa:

Jos pohdit mikä on käyttöpääoma ja mitä se tarkoittaa yritykselle niin lue käyttöpääoma-asiantuntijamme, associate director Teemu Talan kirjoitus 

Ennakoinnin ja riskien hallinnan osaajat saavat etumatkaa

Toimitusketjun häiriöt voivat lisätä varastoihin sidotun pääoman määrää. Riskienhallintastrategiat, kuten toimittajien valmiusjärjestelmien ja varmuusvarastojen suunnittelu, tukevat käyttöpääoman optimointia. Investoinnit analytiikkaan ja ennustemallintamiseen ovat tarpeen. Ennustaville malleille on ollut noussut kysyntä jo kuluneen vuoden sisällä.

“Se kuka onnistuu prediktiivisten, ennustavien mallien luomisessa ja tukee niillä bisnestään tulee saamaan itsestäänselvästi etua kilpailijoihin. Tämä kuitenkin vaatii, että koko organisaatio osallistuu kehittämiseen ja ottaa ennusteet käyttöön. Datalla johdetaan koko organisaatiota prediktiivisellä otteella esim. myyntiorganisaatiosta finan kautta hankintaan. Pistemäisesti tätä ei voi tehdä. Tulee myös luottaa niihin numeroihin mitä ennusteet näyttävät. Tämä voi vaatia erityistä muutosjohtamista organisaatioissa.” kertoo Knowitin supply chain -asiantuntija Veli-Matti Marttila.

Jos tekoälypohjainen ennustaminen kiinnostaa, niin Vellun blogi aiheesta

“Käyttöpääomaprojekti on tosiaan usein kompleksinen, mutta tuottaa merkittävää lisäarvoa. Se auttaa niiden kuuluisien siilojen kaatamisessa kun homma tehdään hyvin ja koko organisaatio osallistaen ja sitouttaen. Projekti kestää aikansa kun se tehdään kattavasti, mutta vastaavasti takaisinmaksuaika on tyypillisesti tosi lyhyt, vain muutamia kuukausia.” lisää Knowitin käyttöpääoman syväosaaja Teemu Tala.

Tekoälymalleilla voidaan tarkastella erilaisia kassavirtoja ja asiakkaiden maksukäyttäytymisen vaikutuksia. Koska, no c-p Columbo, ehdoista huolimatta maksut eivät välttämättä tule ajallaan. Simulointeja voidaan käyttää myös erilaisten häiriöiden ja muutosten ennakointiin ja näiden vaikutusten arviointiin toimitusketjun eri osissa. Parhaimmillaan tekoäly voi optimoida kysyntäennusteet alueittain, mikä mahdollistaa kohdennetun varastoinnin ja toimitusten tehostamisen. Tällöin varastotilasta voidaan säästää ja sidottu pääoma vähenee.

“Useasta tietolähteestä tulevaa dataa voidaan yhdistää nykyisin entistä helpommin kun ratkaisuja ei tarvitse enää rakentaa ‘pitkästä tavarasta’ – tätä kautta voidaan tunnistaa yhteyksiä, joita ei ilman kattavaa datan yhdistämistä olisi nähty. Ennustamista ei tarvitse tehdä vain historiadatan perusteella enää.” Veli-Matti Marttila jatkaa.

Hinnoittelu, sopimusstrategiat ja maksuehdot uudelleentarkasteluun

Dollarin vahvistuessa hinnoittelustrategioita on syytä tarkastella. Sopimuskauden tarkastelu ja mahdollinen pidentäminen tai kiinteähintaistaminen ovat harkitsemisen arvoisia. Yhtenä käyttöpääoman optimoinnin keinona maksuehdoille kohdistunee pidennyspainetta niin hankkivassa kuin toimittavassa päässä. Maksuehtojen pidentäminen vähentää välittömän kassavirran painetta ja auttaa varmistamaan, että kasvaviin ostokustannuksiin voidaan vastata.

“On aina vaikea kysymys, että kenen pitää rahoittaa onnistumista. Kenen maksuehtoja lyhennetään, kenen pidennetään. Tulee olla visio toimitusketjun optimoinnissa ja luoda aitoa kilpailuetua sille, että toimitusverkosto toimii pumppuna joka hyödyttää kaikkia ketjussa. Alkupää esimerkiksi investoi kasvuun ja sitä kautta rahoittaa ketjussa myöhempiä toimittajia. Tähän voidaan rakentaa läpinäkyvyyttä, joka auttaa kaikkia ketjussa ymmärtämään ehtojen muuttumisen vaikutukset ja hyödyt.” – Veli-Matti Marttila.

Maksuehtojen neuvottelu voi olla haastavaa, jos kustannuspaineet ovat korkeat. Luottamussuhteet ja pitkäaikainen yhteistyö toimittajien kanssa korostuu, jotta neuvotteluissa päästään haluttuihin lopputuloksiin. Yritysten kannattaa pyrkiä luomaan toimittajiin joustavia ja yhteistyöhön perustuvia suhteita, jotta voidaan neuvotella parhaista mahdollisista maksuehdoista ja ehdoista.

“Meiltä muuten saa apua maksuehtoneuvotteluissa onnistumiseen. Pystymme auttamaan organisaatiota ymmärtämään lähtötilanteen, asettamaan tavoitteet, valmistautumaan toimittajaneuvotteluihin faktoilla aseistettuna sekä varmistamanaan projektin etenemisen. Voimme tukea myös kevyemmin koulutusten muodossa. Neuvotteluissa auttaa neuvotteluteorian ymmärtäminen – erityisesti käyttöpääoman ja maksuehtojen näkökulmasta.” – Teemu Tala.

“Kilpailuedun ja -kyvyn määrittää nykyisin yhä enemmän se, millaisen verkoston olet ympärillesi kehittänyt. Etenkin täällä Suomenniemen saarella toimitusverkolla on todella suuri rooli niin hintojen kuin toimitusten luotettavuuden kannalta, jotta operointi on tehokasta.” – Veli-Matti Marttila.

Saatavien kierron nopeuttamiselle on painetta. Nopeampi laskutuskäytäntö, kuten ennakkomaksut tai kannustimet nopeisiin maksuihin, voi olla hyödyllistä dollarin vahvistuessa ja kustannuspaineiden kasvaessa.

 

Voimme auttaa riskien tunnistamisessa ja mitigoinnissa, kouluttaa ja konsultoida maksuehto- ja toimittajaneuvottelujen suhteen, optimoida käyttöpääomasi ja valmentaa muutoksen johtamisessa.  Aika on rahaa ja uusi presidentti virassaan aivan kohta, ole siis yhteydessä niin lähdetään luomaan kasvua yhdessä.

Ota yhteyttä

Essi Raunamaa - Manager - Business and Service Design & Digital Transformation