Muotoilijana koen usein, että palvelumuotoilutyö tuotekehitysprojekteissa rajataan liikaa käyttäjälähtöiseen suunnitteluun, vaikka koen, että sen tulisi tarkastella laajempaa kokonaisuutta.
Liian usein tuotekehitysprojekteissa suunnan määrittely perustuu aikaisempiin haasteisiin, ja tuoteomistajan visio ohjaa kohti lopputulosta. Vaikka yleisesti käytetty prosessi tarjoaa aikaa selvitykselle, sen heikkoutena on, että se saattaa johtaa suunnitteluun ilman riittävää ymmärrystä kaikista projektin vaatimista osa-alueista.
Tässä tilanteessa datan hyödyntäminen on ratkaisevaa. Datan kautta syntyvä ymmärrys ohjaa laadullista tutkimusta ja varmistaa, että projektissa keskitytään oikeisiin kysymyksiin ja ongelmiin. Tämä ei ainoastaan paranna suunnitteluratkaisujen osuvuutta, vaan myös vähentää riskejä ja optimoi resurssien käyttöä, mikä johtaa parempiin liiketoimintatuloksiin.
Parhaat onnistumiset tuotekehitysprojekteissa tapahtuvat, kun olemassa olevaa dataa hyödynnetään vallitsevan tilanteen ymmärtämiseksi. Kuitenkin valitettavan usein projektista päättävä tuoteomistaja, liiketoimintayksikön vetäjä tai yrityksen teknologia- tai datajohtaja saattaa nähdä datan käytön hyötyjen olevan epäselviä tai pitää sitä toissijaisena, mikä johtaa kiertelyyn tai vastahakoisuuteen antaa data-analytiikalle merkittävämpi rooli projektissa. Tässä tapauksessa on kuitenkin mahdotonta yltää parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, kun lähtökohtainen juuriongelma on oletuksenvarainen.
Valmiin prosessin ja datan käytön hyötyjen esittäminen on usein helpottanut asiakkaan kanssa sopimista siitä, että muotoiluprojektille voidaan tarjota enemmän, kuin vain perinteisiä työpajoja ja haastatteluita. Datan hyödyntäminen suunnitteluprosessissa tuo usein merkittävää lisäarvoa, kuten tarkempaa asiakasymmärrystä, parempia päätöksentekomahdollisuuksia ja tehokkaampia ratkaisuja.
Tiivis yhteistyö data-analyytikkojen ja suunnittelutiimien välillä voi merkittävästi vahvistaa liiketoiminnan tuloksia. Datajohdettu palvelumuotoilu parantaa suunnitteluprosessia, tuottaen tarkempia ja vaikuttavampia ratkaisuja, jotka vastaavat suoraan liiketoiminnan tavoitteisiin.
Data-analyytikkojen ja suunnittelutiimien yhteistyö on keskeinen tekijä liiketoiminnan menestyksessä, mahdollistamalla tarkat, datavetoiset ratkaisut, jotka tehostavat prosesseja, vähentävät kustannuksia ja parantavat asiakastyytyväisyyttä. Tämä yhteistyö edistää asiantuntijoiden tiedon jakamista ja auttaa tunnistamaan ja ratkaisemaan todellisia liiketoimintaongelmia. Ostopäättäjien ja tuoteomistajien on tärkeää ymmärtää tämä, jotta heidän päätöksensä maksimoivat yrityksen arvon ja kilpailukyvyn.
Tyypillisesti muotoiluprosessissa ensin tutkitaan ongelmaa, tarkennetaan fokusta ja sen jälkeen luodaan ratkaisuja testattavaksi. Prosessi esitettynä alla olevassa kuvassa.
Datajohdettu palvelumuotoilu voidaan mieltää lisäosana muotoiluprosessiin, joka korostaa tietoon ja datan analyysiin perustuvia johtopäätöksiä. Tällainen lähestymistapa auttaa suunnittelijoita ja yrityksiä tekemään tarkempia päätöksiä ja luomaan parempia tuotteita ja palveluita.
Datajohdetun palvelumuotoilun ydinajatus siis on, että ennen ongelman tarkastelua, keskitytään jo olemassa olevan datan keräämiseen ja analysointiin. Analyysin tuloksia voidaan esimerkiksi hyödyntää varsinaisen muotoiluvaiheen suunnittelussa. Prosessi esitettynä alla olevassa kuvassa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että muotoilijoiden ja data-analyytikkojen yhteistyö avaa merkittäviä liiketoiminnallisia mahdollisuuksia, tehostaen palvelumuotoilun kykyä tuottaa ratkaisuja, jotka parantavat kilpailukykyä ja kasvattavat yrityksen arvoa.
Datajohdettu palvelumuotoilu tarjoaa lisäulottuvuuden muotoiluprosessin alkuvaiheeseen, tuoden mukaan tietoon perustuvia näkökulmia ja syventäen ymmärrystä ongelmista ja niiden ratkaisuista. Tuotekehitysprojekteista vastaavalle, tämä tarkoittaa mahdollisuutta tehdä entistä perustellumpia ja tarkempia päätöksiä.
Kun data integroidaan suunnitteluvaiheeseen alusta alkaen, voit varmistaa, että projektisi eivät vain täytä tämänhetkisiä liiketoimintatavoitteita, vaan myös ennakoivat markkinoiden ja asiakkaiden tulevia tarpeita. Tämä mahdollistaa sinulle paremman hallinnan projektin riskien suhteen ja varmistaa, että resursseja käytetään juuri siellä, missä ne tuottavat eniten arvoa.
Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että voit:
1. Vähentää hukkaan meneviä resursseja: Kun päätökset perustuvat dataan, turhien suunnitteluvaiheiden ja virheiden määrä vähenee, mikä säästää aikaa ja kustannuksia.
2. Lisätä projektien onnistumisprosenttia: Datan avulla saatu näkemys mahdollistaa, että keskityt oikeisiin ongelmiin alusta alkaen, mikä parantaa lopputuloksen osuvuutta ja asiakastyytyväisyyttä.
3. Kehittää kilpailukykyä vahvistavia, kestäviä ratkaisuja: Ennakoimalla markkinatrendejä ja asiakkaiden käyttäytymistä voit kehittää innovatiivisia tuotteita ja palveluita, jotka erottavat yrityksesi kilpailijoista ja tukevat pitkän aikavälin kasvua. Datajohdettu palvelumuotoilu on yksi keino varmistaa ratkaisun pitkäikäisyys ja toimivuus.
Datajohdetun palvelumuotoilun avulla pystyt siis tuottamaan ratkaisuja, jotka eivät ainoastaan vastaa asiakkaiden odotuksia, vaan myös erottavat yrityksesi kilpailijoista ja varmistavat pitkän aikavälin menestyksen.
Muotoilijoiden kyky käyttää laadullista ja määrällistä dataa yhdessä antaa mahdollisuuden entistä kokonaisvaltaisempiin ja perustellumpiin suunnitteluratkaisuihin.
Näin voit viedä tuotekehityksesi askeleen lähemmäksi tulevaisuuden muotoilua, jossa data toimii perustana strategisille päätöksille ja tukee luovuutta parhaalla mahdollisella tavalla.
On aika avata silmät sille, mitä kaikkea data voi paljastaa, ja hyödyntää sitä täysimääräisesti. Tämä antaa tiimillesi mahdollisuuden keskittyä siihen, missä he ovat parhaimmillaan – luoda parempia ja innovatiivisempia tuotteita ja palveluita, jotka todella erottuvat markkinoilla ja vastaavat sekä nykyisiin että tuleviin asiakastarpeisiin.
Kirjoittaja: Aki Lindberg, Service Designer
Aki Lindberg (Service Designer) on digitaalisten palveluiden muotoilun ammattilainen. Aki yhdistää luovan suunnittelun ja data-analyytikan voiman, luoden ratkaisuja, jotka parantavat liiketoimintaa, vastaavat käyttäjien tarpeisiin ja edistävät kestävää kehitystä.
Avullamme voit varmistaa onnistuneen ja asiakaslähtöisen tuotekehitysprojektin aina ongelman määrittämisestä muotoiluun, ratkaisun rakentamiseen, testaamiseen ja ylläpitoon saakka.
Datalähtöiseen palvelumuotoiluun liittyvä tarpeesi voi olla selkeä tai vielä matkan aikana muuttuva, yksittäiseen osa-alueeseen liittyvä projekti, tai kokonaisvaltaisen prosessin kehityshanke. Joka tapauksessa, olemme organisaatiosi tukena jokaisella askeleella kohti strategista tavoitetta, tai sen määrittämistä. Tutustu lisää palveluihimme alta, tai ole suoraan yhteydessä, mikäli haluat keskustella lisää aiheesta.
Minna Lumiluoto, Lead Service Designer
Datajohdettu-palvelumuotoilu