Skip to content

Databricksin avulla toteutettu yhtenäinen ja laadukas datan hallintamalli auttaa tuomaan datan selkeämmin ja kestävämmin liiketoiminnan saataville

Datan hallinta on kriittinen osa yrityksen menestystä ja lainsäädäntö edellyttää sen asianmukaista hoitamista. Yritykset ympäri maailmaa ymmärtävät, että tehokas datan hallinta ja hyödyntäminen on avain tarvittavan kilpailuedun saavuttamisessa.

 Monet ovat lukeneet blogitekstejä datan hallinnasta, mutta jäävät tästä huolimatta aseettomaksi konkreettisten toimenpiteiden osalta. Dataa on paljon ja sitä syntyy päivittäin valtavia määriä pienessäkin organisaatiossa. Monet tiedostavat kuinka haasteellista on synnyttää ja jalkauttaa toimiva datan hallintamalli riittävällä laajuudella ja kestävästi. Tämän ongelman ratkaisemiseksi kerron kuinka Databricks sovelluksena voi auttaa konkreettisesti tässä. 

1. Keskitä datan tallennus ja käsittely Databricksiin julkipilvessä 


Mikäli organisaatiossasi on edelleen useita datan sijoituspaikkoja, useita konesaleja ja käsittelypaikkoja, suosittelen, että muodostat tavoitteeksi datan keskittämisen yhteen ja riittävällä tavalla skaalautuvaan ratkaisuun.

Databricks käytettynä nykyaikaisen julkipilviratkaisun, kuten Azure, AWS tai Google Cloud kanssa tarjoaa turvallisen ja jatkuvasti kehittyvän sijainnin datalle, ja tämän kautta datan hallinta ja tietoturvallinen hyödyntäminen helpottuu huomattavasti. Databricks datan hallinnan sovelluksena tukee kaikkia eri julkipilvivaihtoehtoja ja me Knowitilla tarjoamme Databricks sovellusarkkitehtuurin sekä datan hallinnan ja käsittelyn konsultointipalvelut näihin kaikkiin pilviratkaisuihin. 

Keskittäminen mahdollistaa datan helpon ja tietoturvallisen käsittelyn ja hyödyntämisen. Datan hallintaa kannattaa pohtia kokonaisuutena ja pyrkiä muodostamaan selkeä ja konkreettinen suunnitelma, jota lähdetään noudattamaan. 

Konkreettinen esimerkki voisi olla vaikkapa verkkolevyjen käyttö datan tallennukseen. Käyttö on usein kirjavaa ja jokaisella on omat tapansa nimetä tai päivittää tietoa levyiltä. Tämän sijaan Databricks tarjoaa keskitetyt työkalut ja mahdollisuuden muodostaa yhteiset sopimukset datan ja tiedostojen käsittelyyn.

2. Keskustele ja kouluta organisaatiota oikeanlaiseen datan käsittelyyn

Organisaation työntekijöille on annettava riittävät valmiudet, ymmärrys ja yhteiset pelisäännöt, joita noudatetaan datan kanssa toimittaessa sekä riittävän hyvät työkalut datan joustavaan ja tietoturvalliseen käyttöön. Riittävät, selkeät ja hyvin perustellut tekniset rajoitukset auttavat pitämään datan organisaation sisäpuolella ja turvassa. Kun nämä puitteet ovat kunnossa, on tärkeää pitää työntekijät tietoisina nykyaikaisista mahdollisuuksista, samalla pitäen mielessä lainsäädännön rajoitukset ja tietosuojan vaatimukset.  

 Datan hyödyntämisen mahdollisuudet avautuvat pikkuhiljaa organisaatiolle ja joustavan sekä toimivan datan hallinnan kautta data on käytettävissä laajasti. Työntekijöiden ei enää tarvitse käyttää aikaa etsimiseen ja ihmettelyyn. He tietävät, että datalle on tietty keskitetty paikka ja he myös tuntevat organisaation avainhenkilöt, joilta dataa sekä analytiikkaa voi pyytää. 

3. Valitse Databricks datan hallintaan ja käsittelyyn 

Kun käsittelet dataa keskitetyssä paikassa kuten Databricksissä, eikä tarvetta datan tarpeettomalle siirtämiselle ole, ollaan myös tietoturvan suhteen turvallisilla vesillä, joka poistaa usein epävarmuutta tiedon hyödyntämisestä. Aina, kun data siirretään hallitsemattomaan sijaintiin esim. lataamalla se omalle koneelle, kadotetaan osa tiedon hallinnasta ja tietoturvallisista toimintamalleista. Mitä vähemmän käyttäjillä on tarvetta tehdä tätä ja heillä on käytettävissään luotettavat, riittävät ja nykyaikaiset esimerkiksi Databricksiin perustuvat datan käsittelyn ja analytiikan työkalut, voidaan tiedostolatauksista luopua pitkällä tähtäimellä. Tämä vaatii toki kouluttamista, sitoutumista ja yhteisiä sopimuksia, mutta nykyaikaiset ratkaisut mahdollistavat tiedon sujuvan ja mielekkään hallinnan jopa kaikkein paatuneimmille tiedostofanaatikoille.

Databricks mahdollistaa datan hallinnan tuomat mahdollisuudet pitkälle tulevaisuuteen. Databricks käyttää avoimia mutta samalla tietoturvallisia käytäntöjä. Kun noudatat Knowitin ja Databricksin yhdessä muotoilemia parhaita datan hallinnan käytäntöjä, voit olla varma, että ajankohtaisetkin käyttötapaukset (esim. AI) voidaan hoitaa laadukkaasti.

4. Muodosta mahdollisimman keskitetyt tiimit datan korkealuokkaiseen kehittämiseen


Mitä siiloutuneemmat datan käsittelyn tiimit ovat, sitä todennäköisemmin datan hallinnan pirstaloituminen luultavasti tapahtuu. Yhtäkkiä huomataan ja ihmetellään, miksi toinen tiimi kehittää ja käyttää dataa aivan toisia periaatteita noudattaen kuin toinen tiimi.

Organisaation laajuus ja erilaiset liiketoiminnan alueet tulee ottaa huomioon, mutta suosittelemme että datan hallinnan perusperiaatteet olisivat koko organisaatiolle yhteiset. Näitä kannattaa kehittää yhdessä. Myös data-alustan toimintojen ja kehittämisen mallien kannattaa olla yhteisiä.

Yhteiset tavat toimia luovat myös selkeitä liiketoiminnallisia hyötyjä, esimerkiksi datan laadun ja eheyden parantumisen kautta. Myös löydettävyys ja ymmärrys datasta synnyttää usein uusia mahdollisuuksia.

Olemme havainneet, että analytiikassa käytettävän datan laatu ja yhtenäisyys riippuu huomattavan paljon siitä kuinka yhtenäiset ja parhaiden käytäntöjen mukaiset datan kehittämisen (data engineering) toimintamallit ovat. Ei ole tarkoituksenmukaista käyttää resursseja jakamatta kokemuksia sekä dataa mahdollisimman laajasti ja yhteisesti.

5. Johdon mandaatti ja liiketoiminnan omistajuus datalle

Datatekemisen laatu sekä laajuus seuraa myös paljolti siitä kuinka laaja ja asianmukainen johdon mandaatti datan hyödyntämiselle on. Menestyneimmät organisaatiot ymmärtävät, että datan käsittely ja hallinta on pitkäjänteistä työtä.

Monesti tekniikan osalta on vaikea ennustaa kehitystä kovin pitkälle tulevaisuuteen mutta voidaan hyvin suurella todennäköisyydellä nähdä, että Databricks on jatkossakin johtava ja entistä kehittyneempi datan käsittelyn sovellus. Databricksin avoimuus ja avoimen lähdekoodin ratkaisujen käyttö poistaa ns. vendor lockia jossa data on ”jumissa” yhden palveluntarjoajan siilossa.

Johdon mandaatin kautta saadaan yleensä myös liiketoiminnan ymmärrys sekä riittävä omistajuus datalle.

Tässä muutama toimenpide-ehdotus hyvälle datan hallinnalle. Näitä on muitakin, mutta halusin tuoda nämä esiin mielestäni tärkeimpinä. Datan hallinta kehittyy nopeasti, ja lainsäädännön on pysyttävä vauhdissa mukana. Rohkaisen kuitenkin ottamaan haltuun tulevaisuuden vaatimukset jo nyt: näiden keskeisten periaatteiden avulla varmistat, että organisaatiosi datan hallinta on aina ajan tasalla ja valmis vastaamaan uusiin haasteisiin.